INDIAN GEOGRAPHY – 61 to 70

61. Which one of the following states is landlocked

A. Orissa
B. Assam
C. Andhra
D. Kerala

Answer:B – Assam

62. Which of the following events took place in the Cenozoic era?

A. Formation of the rockies, India collides with Asia and the formation of the Himalayas and the Alps
B. Formation of the Appalachians and central European mountains
C. Splitting of India from Antarctic
D. Breaking up of Pangaea

Answer: Option A- Formation of the rockies, India collides with Asia and the formation of the Himalayas and the Alps

63. In which continuent is Atacama Desert situated?

A. Asia
B. Africa
C. North America
D. South America

Answer:D -South America

64. The oldest oil field in India is the ____ field, in ____

A. Anleshwar, Gujarat
B. Bombay High, Maharashtra
C. Nawagam, Gujarat
D. Digboi, Assam

Answer: Option D- Digboi, Assam

65. Unlike other parts of the Indian Coast, fishing industry has not developed along the Saurashtra coast because

A. there are few indentions suitable for fishing
B. of overwhelming dependence on agriculture and animal husbandary
C. the sea water is relatively more saline
D. of industrial development leading to widespread pollution of coastal area

Answer: Option B- of overwhelming dependence on agriculture and animal husbandary

66. Jute requires

A. moist climate
B. cold climate
C. hot climate
D. much rain

Answer:B- cold climate

67. The mountain building in Himalayas began

A. about 45 million years ago
B. when the continental plates of India and Eurasia converged on each other
C. both (a) and (b)
D. None of the above

Answer: Option C- both (a) and (b)

68. In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland?

A. Gujarat

B. Haryana

C. Madhya Pradesh

D. Rajasthan

Answer : D. Rajasthan

69. The outer Himalayas lie between

A. the lease Himalayas and the Indo Gangetic plain
B. the foot hills and the Indo Gangetic plain
C. the greater Himalayas and the lesser Himalayas
D. Indo-Gangetic plains and the peninsula

Answer: Option A – the lease Himalayas and the Indo Gangetic plain

70. Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?

A. Ganga, Brahmaputra and Godavari
B. Mahanadi, Krishna and Cauvery
C. Luni, Narnada and Tapti
D. Both (a) and (b)

Answer: Option D- Both (a) and (b)

Leave a Reply