71. In which one of the following States has India’s largest private sector sea port been commissioned recently?

A. Andhra Pradesh

B. Karnataka

C. Kerala

D. Tamil Nadu

Answer : A. Andhra Pradesh

72. The oldest mountains in India are

A. Aravalis
B. Vindhyas
C. Satpuras
D. Nilgiri hills

Answer: Option A- Aravalis

73. Consider the following countries:
1. Australia
2. Namibia
3. Brazil
4. Chile
Through which of the above does the Tropic of Capricorn pass?

A. 1 only

B. 2, 3 and 4

C. 1, 2 and 3

D. 1, 2, 3 and 4

Answer : D. 1, 2, 3 and 4

74. Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?

A. Brahmaputra, Ganges and Sutlej
B. Ganges, Sutlej and Yamuna
C. Brahmaputra, Indus and Sutlej
D. Chenab, Ravi and Sutlej

Answer: Option C- Brahmaputra, Indus and Sutlej

75. In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port?

A. Kochi (Cochin)

B. Dahej

C. Paradip

D. New Mangalore

Answer : B.- Dahej

76. Which of the following measures are effective for soil conservation in India?

I. Avoiding crop rotation
II. Afforestation
III. Encouraging the use of chemical fertilizers
IV. Limiting shifting cultivation
A. I and II
B. II and IV
C. III and IV
D. I, II and III

Answer: Option B – II and IV

77. In which one of the following places is the Shompen tribe found?

A. Nilgiri Hills

B. Nicobar Islands

C. Spiti Valley

D. Lakshadweep islands

Answer : B- Nicobar Islands

78. Which of the following crops needs maximum water per hectare?

A. Barley
B. Maize
C. Sugarcane
D. Wheat

Answer: Option C – Sugarcane

79. In which state is the Buddhist site Tabo Monastery located?

A. Arunachal Pradesh

B. Himachal Pradesh

C. Sikkim

D. Uttarakhand

Answer : B- Himachal Pradesh

80. Where is the famous Virupaksha temple located?

A. Bhadrachalam

B. Chidambaram

C. Hampi

D. Srikalahasti

Answer : C- Hampi

Leave a Reply