91. The India’s higest annual rainfall is reported at ?

Ans : Mawsynram, Meghalaya

92. Which authority in India is reported responsible for the set up the refineries Mathura, Digboi and Panipat?

Ans : Indian Oil Corporation Ltd.

93. Who is known as “Father of white Revolution” in India?

Ans : V. Kurien

94. The Radcliffe line is boundary between?

Ans : India and Pakistan

95. The proportion of forest to the total national geographical area of India as envisaged by National Forest Policy is

A. 30.3%
B. 33.3%
C. 38.3%
D. 42.3%

Answer: Option B – 33.3%

96. Which of the following dams has generations of power more than irrigation as its main purpose?

A. Gandhi Sagar
B. Hirakud
C. Periyar
D. Tungabhadra

Answer: Option A- Gandhi Sagar

97. Which of the following crops is regarded as a plantation crop?

A. Coconut
B. Cotton
C. Sugarcane
D. Rice

Answer: Option A -Coconut

98. Which of the following countries leads in the production of aluminium and its products in the world?

A. Australia
B. France
C. India

Answer: Option D – USA

99. The natural region which holds the Indian subcontinent is

A. equatorial climate change region
B. hot deset
C. monsoon
D. mediterranean

Answer: Option C – monsoon

100. Identify the Gulf that has a potential for harnessing of tidal energy in India?

Ans : Gulf of Cambay

Leave a Reply