INDIAN HISTORY – 1 TO 10

1. What was the time period of Indus Civilization / Harappan Civilization ?
a. 2400 BC – 1700 BC
b. 2400 BC – 1750 BC
c. 2500 BC – 1700 BC
d. 2500 BC – 1750 BC

Answer: Option D -2500 BC – 1750 BC

2. Which was the largest site of Indus Civilization ?
a. Mohenjodaro
b. Lothal
c. Chanhudaro
d. Dholavira

Answer: Option A -Mohenjodaro

3. Which was the largest Indian site of Indus Civilization ?
a. Mohenjodaro
b. Lothal
c. Chanhudaro
d. Dholavira

Answer: Option D – Dholavira

4. Which two Indus sites found in Afghanistan ?
a. Lothal and Daimabad
b. Shatughai and Dainabad
c. Shatughai and Mundigaq
d. Mundigaq and Daimabad

Answer: Option C -Shatughai and Mundigaq

5. Which was the ancient port of Indus Civilization ?
a. Harappa
b. Lothal
c. Dholavira
d. Surkotada

Answer: Option B -Lothal

6. Vedic Culture was from
a. 1500 BC to 600 BC
b. 1450 BC to 550 BC
c. 1400 BC to 500 BC
d. 1300 BC to 400 BC

Answer: Option A -1500 BC to 600 BC

7. How many Mandalas Rig Veda contains ?
a. 9 Mandalas
b. 10 Mandalas
c. 11 Mandalas
d. 12 Mandalas

Answer: Option B – 10 Mandalas

8. Which Veda contains cure of diseases ?
a. Sama Veda
b. Atharva Veda
c. Rig Veda
d. Yajur Veda

Answer: Option B – Atharva Veda

9. Mahajanapada Period was from ?
a. 700 BC to 375 BC
b. 650 BC to 350 BC
c. 625 BC to 350 BC
d. 600 BC to 325 BC

Answer: Option D- 600 BC to 325 BC

10. Ajatasatru was son of
a. Bimisara
b. Udayin
c. Shisunaga
d. None of above

Answer: Option A

Leave a Reply