101. Which one of the following important trade centres of ancient India was on the trade route connecting Kalyana with Vengi ?
a. Tagara
b. Sripura
c. Tripuri
d. Tamralipti

Ans : (A) – Tagara

102. Who among the following is said to have witnessed the reigns of eight Delhi Sultans ?
a. Ziauddin Barani
b. Shams-i-siraj Afif
c. Minhaj-us-siraj
d. Amir Khusrau

Ans : (D) – Amir Khusrau

103. Who among the following ladies wrote a historical account during the Mughal period ?
a. Gulbadan Begum
b. Noorjahan Begum
c. Jahanara Begum
d. Zebun-nissah Begum

Ans : (A) -Gulbadan Begum

104. The caves and rock-cut temples at Ellora are—
a. Buddhist
b. Buddhist and Jain
c. Hindu and Jain
d. Hindu, Buddhist and Jain

Ans : (D) – Hindu, Buddhist and Jain

105. The significance of the Bengal Regulation of 1793 lies in the fact that—
a. It provided for the establishment of the Supreme court
b. It restricted the application of English law to Englishmen only
c. It accommodated the personal laws of Hindus and Muslims
d. It provided for the appointment of the Indian Law Commission

Ans : (C) – It accommodated the personal laws of Hindus and Muslims

106. The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system followed in—
a. Afghanistan
b. Turkey
c. Mongolia
d. Persia

Ans : (C) – Mongolia

107. The concept of Anuvrata was advocated by—
a. Mahayana Buddhism
b. Hinayana Buddhism
c. Jainism
d. The Lokayata School

Ans : (C) – Jainism

108. The word ‘Hindu’ as reference to the people of Hind (India) was first used by—
a. The Greeks
b. The Romans
c. The Chinese
d. The Arabs

Ans : (A) – The Greeks

109. Hughly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by—
a. The Portuguese
b. The French
c. The Danish
d. The British

Ans : (A) – The Portuguese

110. The Archaeological Survey of India(ASI) in it’s current form established in :
[A] 1790
[B] 1861
[C] 1901
[D] 1944

Answer B – 1861

Leave a Reply