INDIAN HISTORY – 11 TO 20

11. The Shisunaga Dynasty was overthrown by ?
a.Bimisara
b. Ajatashatru
c. Mahapadma
d. Chandragupta Maurya

Answer: Option C -Mahapadma

12. Who was Channa ?
a.Budhha’s Horse
b. Budhha’s Charioteer
c. Budhha’s Cousin
d. Budhha’s Deciple

Answer: Option B -Budhha’s Charioteer

13. Pali Texts are associated with ?
a. Hiduism
b. Budhhaism
c. Islam
d. Jews

Answer: Option B – Budhhaism

14.When was Mahavira born ?
a. 530 BC
b. 540 BC
c. 550 BC
d. 560 BC

Answer: Option B – 540 BC

15. The Red Fort was built by :
a. Akbar
b. Shahjhan
c. Jahangir
d. Sher Shah

Answer: Option B – Shahjhan

16. The Sarvodaya Movement was initiated by
a. Mahatma Gandhi
b. J P Narayan
c. Vinoba Bhave
d. Bhagat Singh

Answer: Option C- Vinoba Bhave

17. When was Burma separated from India
a. 1936
b. 1937
c. 1938
d. 1939

Answer: Option B – 1937

18. Which one of the following began with the Dandi March ?
a. Home rule Movement
b. Non-Cooperation Movement
c. Civil disobedience Movement
d. Quit India Movement

Answer: Option C- Civil disobedience Movement

19. Who of the following Prime Ministers sent Cripps Mission to India ?
a. James Ramsay MacDonald
b. Stanley Baldwin
c. Neville Chamberlain
d. Winston Churchill

Answer: Option D – Winston Churchill

20. With whose permission did the English set up their first factory in Surat?
a. Akbar
b. Jahangir
c. Shahjahan
d. Aurangzeb

Answer: Option B -Jahangir

Leave a Reply