INDIAN HISTORY – 111 TO 120

111.The Bodhisatva Doctrine is associated with
[A] Mahayana Buddhism
[B] Hinayana Buddhism
[C] Vajrayana Buddhism
[D] Theravada Buddhism

Answer D – Theravada Buddhism

112. In which of the following Asokan inscriptions the Brahmi script was not used ?
[A] Saranath
[B] Shahbazgarhi
[C] Dhauli
[D] None of the above

Answer B – Shahbazgarhi

113. The Mahavir belonged to the clan—
(A) Kalams
(B) Bhaggas
(C) Lichhivis
(D) Bulis

Ans : (C) -Lichhivis

114. The Jain text which contains the biographies of the Tirthankaras is known as—
(A) Bhagwatisutra
(B) Uvasagadasao
(C) Adi Purana
(D) Kalpasutra

Ans : (D) -Kalpasutra

115. The propounder of the Madhyamika Philosophy was—
(A) Bhadrabahu
(B) Parshwanath
(C) Sheelbhadra
(D) Nagarjuna

Ans : (D) – Nagarjuna

116. The rules of Buddhist monistic life are laid down, primarily, in—
(A) Tripitaka
(B) Vinayapitaka
(C) Abhidhammapitaka
(D) Suttapitaka

Ans : (B) – Vinayapitaka

117. The first Persian ruler who occupied part of Indian Territory was—
(A) Cyrus
(B) Darius I
(C) Cambyses
(D) Xerxes

Ans : (B) – Darius I

118. The first translator of Mahabharata into Tamil was—
(A) Perundevanar
(B) Kamban
(C) Sundaramurthi
(D) Bharavi

Ans : (A) – Perundevanar

119. Founder of the Satvahana dynasty was—
(A) Shatkarni I
(B) Simuka
(C) Shatkarni II
(D) Rudradaman I

Ans : (B) – Simuka

120. The writer of the ‘Kalpasutra’ was—
(A) Simuka
(B) Panini
(C) Bhadrabahu
(D) Patanjali

Ans : (C) – Bhadrabahu

Leave a Reply