INDIAN HISTORY – 121 TO 130

121. During Pre-Gupta period what was Kahapan ?
(A) An office
(B) A luxury item
(C) A coin
(D) A port

Ans : (C) -A coin

122. Who among the following rulers patronized Jayadev, the composer of ‘Geetgovinda’ ?
(A) Laxman Sen
(B) Kharvel
(C) Kumarpala
(D) Shashank

Ans : (A) – Laxman Sen

123. . Who out of the following ousted Jainism from Mysore ?
(A) Naynars
(B) Lingayats
(C) Alwars
(D) Shankaracharya

Ans : (D) – Shankaracharya

124. Tuluva dynasty was founded by—
(A) Narasa Nasyaka
(B) Immadi Narsimha
(C) Vir Narsimha
(D) None of these

Ans : (C) – Vir Narsimha

125. Who founded the independent Bahamani kingdom in South India ?
(A) Abu Muzaffar Alauddin Bahmanshah
(B) Mujahid Shah
(C) Muhammad Shah I
(D) Adil Shah

Ans : (A) – Abu Muzaffar Alauddin Bahmanshah

126. Which out of the following was not one of the purposes of ‘Sarais’ built during Sher Shah ?
(A) Post-house
(B) For travellers
(C) For officers
(D) Warehouse for arms and ammunition

Ans : (D) – Warehouse for arms and ammunition

127. The Asiatic Society of Bengal in Calcutta was founded by—
(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Sir Williams Jones
(C) Warren Hastings
(D) Keshabchandra Sen

Ans : (B) – Sir Williams Jones

128. The Theosophical Society allied itself to the—
(A) Christian revival movement
(B) Islamic revival movement
(C) Hindu revival movement
(D) All of these

Ans : (C)- Hindu revival movement

129. Fifth Session of the Indian National Congress was held in 1889 at—
(A) Calcutta
(B) Madras
(C) Bombay
(D) Dacca

Ans : (C) – Bombay

130. The moderates and extremists were united in the Congress Session of—
(A) Lahore
(B) Bombay
(C) Allahabad
(D) Lucknow

Ans : (D) – Lucknow

Leave a Reply