131. Who among the following was the president of All India Trade Union Congress in 1929 ?
(A) M. N. Roy
(B) N. M. Joshi
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Jayaprakash Narayan

Ans : (B) – N. M. Joshi

132. Swaraj Party was formed by—
(A) C. R. Das
(B) Motilal Nehru
(C) Jawaharlal Nehru
(D) C. R. Das and Motilal Nehru

Ans : (D) – C. R. Das and Motilal Nehru

133. ‘Lucknow Pact’ was concluded between—
(A) Congress and the British Government
(B) Muslim League and the British Government
(C) Congress and the Muslim League
(D) Congress, the Muslim League and the British Government

Ans : (C) – Congress and the Muslim League

134. An All Party Conference appointed a sub-committee with Ali Imam, Tejbahadur Sapru and Subhash Bose. Who was presiding this subcommittee ?
(A) Maulana Azad
(B) Vallabh Bhai Patel
(C) Madan Mohan Malviya
(D) Motilal Nehru

Ans : (D) -Motilal Nehru

135. Who among the following participated in all the three Round Table Conferences ?
(A) Madan Mohan Malviya
(B) B. R. Ambedkar
(C) Sardar Patel
(D) None of these

Ans : (B) -B. R. Ambedkar

136. When were the Congress Governments formed in seven out of eleven provinces ?
(A) July 1935
(B) July 1936
(C) July 1937
(D) July 1938

Ans : (C) -July 1937

137. Subhash Chandra Bose inaugurated the government of Free India at—
(A) Burma
(B) Japan
(C) Germany
(D) Singapore

Ans : (D)- Singapore

138. Which of the following pairs is correct ?
(A) Chuar Revolt : Orissa
(B) Sanyasi Revolt : Bihar
(C) Parlakhemundi Revolt : Orissa
(D) Rampa Revolt : Karnatak

Ans : (B) – Sanyasi Revolt : Bihar

139. Which of the following Articles of Indian Constitution declares it is a primary duty of the state to raise the level of nutrition and the standard of living of its people and the “Improvement of the Public Health” ?
(A) Article 46
(B) Article 47
(C) Article 48
(D) Article 49

Ans : (B) – Article 47

140. Where was the central point or meeting point of Indo-Roman trade?

Answer: Alexandria

Leave a Reply