INDIAN HISTORY – 141 TO 150

141. Which Sangam composition is known as ‘The Bible of Tamil Land’?

Answer: Tirukkural

142. Indra Vihara was the monastery of which religion?

Answer: Buddhist

143. How many literary compositions were there in Sangam Literature?

Answer: Eight

144. Which particular site is believed to represent the meeting point of the three Sangam Kingdoms?

Answer: Madukkarai

145. Who was the composer of ‘Manimekalai’?

Answer: Sitalai Sattanar

146. What were Mauryans called by Jainism and Buddhism?

Answer: Mayur

147. Under an agreement with which of the following countries did Subhas Chandra Bose organize the Indian soldiers, taken as prisoners by the Axis Powers, into the Azad Hind Fauj?

A. China
B. Germany
C. Italy
D. Japan

Answer: Japan

148. The title of ‘Viceroy’ was added to the office of the Governor-General of India for the first time in

A. 1848 AD
B. 1856 AD
C. 1858 AD
D. 1862 AD

Answer: 1858 AD

149. Under the Mountbatten Plan of 1947 the people of ___ were given the right to decide through a plebiscite whether they wished to join Pakistan or India.

A. Assam
B. Punjab
C. Bengal
D. N.W.F.P and the Sylhet district of Assam

Answer: Option D -N.W.F.P and the Sylhet district of Assam

Leave a Reply