INDIAN HISTORY – 31 TO 40

31. First Governor-General of India
a. Robert Clive
b. Sir Charles Metcalfe
c. William Bentinck
d. Warren Hastings

Answer: Option C – William Bentinck

32. Who is consider as the chief architect of Tajmahal ?
a. Makramat Khan
b. Mohamad Khan
c. Ahmad Lahauri
d. Ahmad Khan

Answer: Option C – Ahmad Lahauri

33. All India Harijan Sangha established in ?
a. 1930
b. 1931
c. 1932
d. 1933

Answer: Option C – 1932

34. Mangal Pandey was a sepoy at ?
a. Royal Gorkha Rifle
b. 34th Bengal Native Infantary
c. Sikh Regiment
d. None of above

Answer: Option B- 34th Bengal Native Infantary

35. Second battle of Panipat was fought between ?
a. Babur and Lodi
b. Akbar and Hemu
c. Mughal and British
d. Akbar and Lodi

Answer: Option B – Akbar and Hemu

36. Who was the founder of Madras ?
a. Francis Day
b. Lord Dalhousie
c. Sir John Child
d. Robert Clive

Answer: Option A -Francis Day

37. Battle of Buxar was fought in ?
a. 1762
b. 1764
c. 1768
d. 1772

Answer: Option B – 1764

38. Swami Vivekananda attended the “Parliament of the World’s Religions” in America in the year ?
a. 1893
b. 1895
c. 1897
d. 1899

Answer: Option A -1893

39. What is meaning of Mati Jnana in Jainism ?
a. Perception through activity of sense organs.
b. Knowledge revealed by scriptures.
c. Clairvoyant perception.
d. Telepathic knowledge.

Answer: Option A- Perception through activity of sense organs.

40. Maurya Period was from ?
a. 320 BC – 185 BC
b. 322 BC – 185 BC
c. 315 BC – 185 BC
d. 310 BC – 185 BC

Answer: Option B-322 BC – 185 BC

Leave a Reply