41. Chandragupta dethroned the last Nanda ruler, His name was ?
a. Dhananand
b. Gyananand
c. Bikhanand
d. Rehonand

Answer: Option A- Dhananand

42. To conquer and annex Peshawar and Punjab, Mahmud of Ghazni defeated ?
a. Ghurids
b. Arabs
c. Karkotakas
d. Hindushahis

Answer: Option D- Hindushahis

43. Azad Hind was created with the assistance of
a. USA
b. Russia
c. Japan
d. China

Answer: Option C – Japan

44. The French Revolution took place in the year
a. 1786
b. 1787
c. 1788
d. 1789

Answer: Option D – 1789

45. During the period of Sangas there was a revival of ?
a. Jainism
b. Brahminism
c. Zoroastrianism
d. Buddhism

Answer: Option B – Brahminism

46. The title ‘Punjab Kesari’ was conferred on ?
a. Lala Lajpat Rai
b. Sardar Baldev Singh
c. Bhagat Singh
d. Ranjit Singh

Answer: Option A – Lala Lajpat Rai

47. Ramcharitamanas was written by ?
a. Tulsidas
b. Kalidas
c. Kabir
d. Ravidas

Answer: Option A- Tulsidas

48. Who is known as “Father of Indian Renaissance”?
a. Lala Lajpat Rai
b. Raja Ram Mohan Roy
c. Shaheed Bhaghat Singh
d. B. G. Tilak

Answer: Option B – Raja Ram Mohan Roy

49. The leader of the Young Bengal Movement was ?
a. Dwarkanath Tagore
b. Chandrashekhar Deb
c. Ishwar Chandra Vidyasagar
d. Henry Vivian Derozio

Answer: Option D – Henry Vivian Derozio

50. The Vedas contain all the truth was interpreted by
a. Swami Vivekananda
b. Swami Dayananda
c. Raja Rammohan Roy
d. None of above

Answer: Option B

Leave a Reply