INDIAN HISTORY – 51 TO 60

51. Ustad Mansur was a famous painter in the region of ?
a. Shajahan
b. Akbar
c. Humayun
d. Jahangir

Answer: Option D- Jahangir

52. Who was the founder of dynasty “The Vakatakas” ?
a. Yajnavarman
b. Simhavarman
c. Vindhyashakti
d. Kodungon

Answer: Option C – Vindhyashakti

53. Who is writer of Nuh-Siphir ?
a. Isami
b. Firdausi
c. Alberuni
d. Amir Khusrau

Answer: Option D- Amir Khusrau

54. Who is the writer of “Kitab-fi-Tahqiq” ?
a. Firoz Shah
b. Alberuni
c. Firozabadi
d. Isami

Answer: Option B- Alberuni

55. Who wrote biography of Humayun ?
a. Hindal
b. Kamran
c. Gulbadan Begum
d. Rajia Sultana

Answer: Option C – Gulbadan Begum

56. Who is the author of Tuzuk-i-Baburi ?
a. Abul Fazl
b. Jahagir
c. Babur
d. Khwad Amair

Answer: Option C- Babur

57. Who is the author of Ain-i-Akbari ?
a. Akbar
b. Mulla Daud
c. Ishwas Das
d. Abul Fazl

Answer: Option D -Abul Fazl

58. Who is the author of Khulasat-ul-Tawarikh ?
a. Sujan Raj Khatri
b. Abdul Hamid Lahori
c. Inyat Khan
d.Abul Fazl

Answer: Option A – Sujan Raj Khatri

59. Who is the author of “Raqqat-e-Alamgiri” ?
a. Ishwar Das
b. Aurangzeb
c. Dara Shikhon
d. Mulla Daud

Answer: Option B -Aurangzeb

60. Book “Causes of Indian revolt” is written by ?
a. Karl Marx
b. S.N. Sen
c. R.C. Mazumdar
d. Sayed Ahmad Khan

Answer: Option D – Sayed Ahmad Khan

Leave a Reply