INDIAN HISTORY – 71 TO 80

71. Gandhi Irwin Pact happened in ?
a. 1930
b. 1931
c. 1932
d. 1933

Answer: Option B – 1931

72. Prohibition of Sati and Female infanticide act got effective in India in ?
a. 1826
b. 1827
c. 1828
d. 1829

Answer: Option D – 1829

73. Universities in the Presidency towns in India were established in ?
a. 1856
b. 1857
c. 1858
d. 1859

Answer: Option B – 1857

74. The term Nirgrantha is associated with ?
a. Ajivikas
b. Charvakas
c. Jainas
d. Pasupatas

Answer: Option C – Jainas

75. The Turko-Afghan rule in India lasted for about ?
a. two centuries
b. three centuries
c. four centuries
d. five centuries

Answer: Option B – three centuries

76. Pulakesin II was the most famous ruler of ?
a. Chalukyas
b. Cholas
c. Pallavas
d. Satavahanas

Answer: Option A -Chalukyas

77. Velu Thampi led a revolt against the British in state of ?
a. Baroda
b. Hyderabad
c. Travancore
d. Punajb

Answer: Option C -Travancore

78. In which year Swaraj Party formed ?
a. 1920
b. 1921
c. 1922
d. 1923

Answer: Option C -1922

Leave a Reply