INDIAN HISTORY – 91 TO 100

91. Under which Indian emperor’s reign was the Jama Masjid in Delhi built?

A. Jehangir
B. Shah Jahan
C. Akbar
D. Aurangzeb

Answer : B. Shah Jahan

92. Who abolished the system of Dual Government in Bengal?

A. Lord Clive
B. Cornwallis
C. Lord Dalhousie
D. Warren Hastings

Answer : D. Warren Hastings

93. Gupta administration was

A. Monarchial
B. Democratic
C. Republic
D. None of these

Answer : A. Monarchial

94. Satavahanas belonged to

A. Maharastra
B. Andhra region
C. Konkan region
D. Kalinga

Answer : B. Andhra region

95. The first foreigner to invate India was

A. Bimbisara
B. Ajatashatru
C. Prasenajit
D. Jarasandha

Answer : C. Prasenajit

96. Which language was used in the literature of Sangam period

A. Tamil
B. Sanskrit
C. Telugu
D. Kannada

Answer : A. Tamil

97. Who was responsible for the integration of princely states with the Indian Union?

A. Jawaharlal Nehru
B. Rajagopalachari
C. Vallababhai Patel
D. Rajendra Prasad

Answer : C. Vallababhai Patel

98. The most commonly used coin, during the Mauryan period was

A. Suvarna
B. Nishka
C. Karashapana
D. Kakini

Answer : C. Karashapana

99. Who among the following is said to have been born and to have passed away on the Vaishakha Purnima day?

A. Buddha
B. Mahavira
C. Shankaracharya
D. Chaitanya

Answer : A. Buddha

100. Who was the founder of Mughal Empire in India?

A. Akbar
B. Humayun
C. Timur
D. Babur

Answer : D. Babur

Leave a Reply