INDIAN POLITY- 1 TO 10

1. The Indian constitution was completed on?
Ans : 26 the November, 1949.

2. The member of constituent assembly to draft Indian Constitution were elected by
Ans : By the legislative assembly of various provinces

3. Who presided over the interim cabinet formed in 1946?
Ans: Jawahar Lal Nehru

4. When was the first session of the Constituent Assembly begun?
Ans: 9th December, 1946

5. Who was the chairman of constitution making councils “Flag committee”?
Ans: J. B Kriplani

6. Constitution of India was adopted by constituent assembly on ?
a. 25 October, 1948
b. 25 October, 1949
c. 26 November, 1948
d. 26 November, 1949

Answer: Option D- 26 November, 1949

7. Constitution of India came into effect from ?
a.15 January, 1950
b. 26 January, 1950
c. 15 August, 1950
d. 15 January, 1950

Answer: Option B – 26 January, 1950

8. Setting a supreme court was Calcutta is a part of ?
a. Regulating Act of 1773
b. Pitts India Act of 1784
c. Charter Act of 1793
d. Charter Act of 1893

Answer: Option A- Regulating Act of 1773

9. Which Act is associated with “Courts can interpret the rules and regulations.” ?
a. Regulating Act of 1773
b. Pitts India Act of 1784
c. Charter Act of 1793
d. Charter Act of 1893

Answer: Option C- Charter Act of 1793

10. The Christian Missionaries were allowed to spread their religion in India, under the Act ?
a. Pitts India Act of 1784
b. Charter Act of 1813
c. Charter Act of 1833
d. Charter Act of 1853

Answer: Option B- Charter Act of 1813

Leave a Reply