101. Who is the chairman of the newly formed NITI Aayog replacing the Planning
a) Prime Minister
b) President
c) Home Minister
d) Finance Minister

Answer: Prime Minister

102. Which Constitutional Amendment introduced the anti-defection provisions in the
a) 51st Amendment
b) 52nd Amendment
c) 53rd Amendment
d) 54th Amendment

Answer: 52nd Amendment

103. Lame-duck session of Parliament means
a) The first session of Parliament after the elections of the Lok Sabha
b) The last session of Parliament before the dissolution of the lok Sabha
c) The session of Parliament in which the no-confidence motion is discussed
d) A session of Parliament, which fails to pass any Bill

Answer: The last session of Parliament before the dissolution of the lok Sabha

104.If a no-confidence motion is passed against a Minister
a) The concerned Minister has to resign
b) The whole council of Ministers has to resign
c) The Lok Sabha has to be dissolved
d) The Prime Minister and the concerned Minister have to resign

Answer: The whole council of Ministers has to resign

105. The President has the power to nominate two members to Lok Sabha belonging
a) Christian Community
b) Anglo – Indian Community
c) Business Community
d) Sikh Community

Answer: Anglo – Indian Community

106. Who was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly?
a) Dr. Ambedkar
b) Dr. Rajendra Prasad
c) Jawahar Lal Nehru
d) B.N Rao

Answer: B.N Rao

107. Who participates in the election of the Vice-President?
a) Member of the Lok Sabha
b) Elected members of the Rajiya Sabha and the Lok Shaba
c) Member of the Rajiya Shaba and the Lok Shaba
d) Members of Legislative Assemblies of the States

Answer: Member of the Rajiya Shaba and the Lok Shaba

108).Which of the following directive principles of States Policy were added by 42nd
1. Participation of workers in the management of industry
2. Minimizing inequality of income and status
3. Protection of environment
4. Free legal aid to poor
Select the correct answer from the code given below:
a) 1, 3 and 4
b) 1, 2 and 3
c) 1, 2 and 4
d) 2, 3 and 4

Answer: 1, 3 and 4

109).Which of the following are the types of authority attributed to the President of India?
a) Real and popular
b) Titular and de-jure
c) Political and nominal
d) Constitutional and nominal

Answer: Constitutional and nominal

110).Which of the following previsions are NOT included in the Indian Constitution?
1. President can suspend any of the fundamental rights during emergency
2. Prime Minister can dismiss any Chief Minister
3. States have power to amend any law of Parliament on a subject in the
concurrent list with the assent of the President
4. Governor can reserve any Bill for consideration by the President
Choose the correct answer from the codes given below:
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 3 and 4
d) 1 and 4

Answer: 3 and 4

Leave a Reply