INDIAN POLITY- 21 TO 30

21. In which year, Goa was formally assimilated in the territories of India by 12th Amendment Act, which made Goa, Daman & Diu a Union Territory?
[A]1960
[B]1961
[C]1962
[D]1963

Answer: 1963

22. Once a Budget has been presented in the Parliament, the government has to get all money bills related to the union budget passed within __?
[A]30 Days
[B]60 Days
[C]75 Days
[D]90 Days

Answer: 75 Days

23. With reference to the Sindhi, Sanskrit and Kashmiri languages, which among the following statements is/ are correct?
1. All these languages have been included in the 8th Schedule of Constitution of India
2. All these languages are not the official languages of any state in India
3. All these languages are classical languages of India
Choose the correct option from the codes given below:
[A]Only 1 & 2
[B]Only 2 & 3
[C]Only 1 & 3
[D]1, 2 & 3

Answer: Only 1 & 2

24. Which of the following were the first two states in India which established Panchayati Raj in 1956?
[A]Rajasthan and Maharastra
[B]Rajasthan and Andhra Pradesh
[C]Rajasthan and Odisha
[D]Rajasthan and Punjab

Answer: Rajasthan and Andhra Pradesh

25. Which among the following is / are parts of Nagar panchayat?
1. Notified Area Committee
2. Town Area Committee
3. District Planning Committee
Choose the correct option from the codes given below:
[A]Only 1 & 2
[B]Only 2 & 3
[C]Only 1 & 3
[D]1, 2 & 3

Answer: Only 1 & 2

26. “The Constitution should give India Domination Status”, was a proposal in ?
a. Cabinet Mission Plan
b. Cripps Mission
c. The Mountbatten Plan
d. Simon Commision

Answer: Option B- Cripps Mission

27. The plan to transfer of power to the Indians and partition of the country was laid down in the ?
a. Cabinet Mission Plan
b. Simon Commision
c. Cripps Mission
d. The Mountbatten Plan

Answer: Option D- The Mountbatten Plan

28.Which among the following political party of India has an election symbol almost close to the election symbol of Republican Party of USA?
[A]Samajwadi party
[B]Bahujan Samaj party
[C]Janta Dal (United)
[D]Telugudesam Party

Answer: Bahujan Samaj party

29. The Vice President of India is elected by the electoral collage consisting of the members of __:
1. Rajya Sabha
2. Lok Sabha
3. State Legislatures
Choose the correct option from the codes given below:
[A]Only 1
[B]Only 1 & 2
[C]Only 2 & 3
[D]Only 1 & 4

Answer: Only 1 & 2

30. The power to vote money for public expenditure rests in India with ___:
1. Lok Sabha
2. Rajya Sabha
3. Legislative Assembly
4. Legislative Council
Choose the correct option from the codes given below:
[A]Only 1 & 2
[B]Only 1 & 3
[C]Only 1, 2 & 3
[D]1, 2, 3 & 4

Answer: Only 1 & 3

Leave a Reply