INDIAN POLITY- 31 TO 40

31. Consider the following statements:
1. Deputy Speaker and Speaker may resign by writing to each other
2. Attorney General and Solicitor General may resign by writing to each other
Which among the above statements is / are correct?
[A]Only 1
[B]Only 2
[C]Both 1 & 2
[D]Neither 1 nor 2

Answer: [A]Only 1

32. The President of India can nominate ___members in Lok Sabha and __ members in Rajya Sabha.
[A]12, 2
[B]2, 12
[C]2, 10
[D]10, 2

Answer: 2, 12

33. The jurisdiction covering the Andaman and Nicobar islands falls under the supervision of __:
[A]A circuit bench of the Bombay High Court at Port Blair
[B]A circuit bench of the Madras High Court at Port Blair
[C]A circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair
[D]A circuit bench of Supreme Court of India at Port Blair

Answer: A circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair

34. Jurisdiction of which among the following high courts covers the Union Territory of Lakshadweep?
[A]Tamil Nadu High Court
[B]Kerala High Court
[C]Kolkata High Court
[D]Bombay High Court

Answer: Kerala High Court

35. The number of judges can be altered in the Supreme Court by __:
[A]Presidential Order
[B]Parliament by Law
[C]Supreme Court by Notification
[D]Central Government by notification

Answer: Parliament by Law

36. How long a person should have practiced in a High Court to be eligible to be appointed as a Judge of Supreme Court of India?
[A]10 Years
[B]15 Years
[C]12 Years
[D]5 Years

Answer: 10 Years

37. Via which among the following amendments of the Constitution of India, Delhi was designated as National Capital Territory (NCT)?
[A]63rd Amendment Act
[B]69th Amendment Act
[C]74th Amendment Act
[D]76th Amendment Act

Answer: 69th Amendment Act

38. What is the tenure for the members of Public Account Committee?
Ans: One Year

39. In India when was first emergency was implemented?
Ans: 26th October, 1962

40. In India, a three tier Panchayat is envisaged for states which have a population above__:
[A]15 Lakh
[B]20 Lakh
[C]25 Lakh
[D]30 Lakh

Answer: 20 Lakh

Leave a Reply