INDIAN POLITY- 41 TO 50

41. With reference to the State Legislative Council in India, which among the following statements is / are correct?
1. The Legislative Council is a continuing House & two-third of the members retire in two years.
2. Members of local bodies elect one-third of the total number of members of the legislative council
3. If a state legislative council is to be created or abolished , a resolution to that effect is to be first passed by the State legislature by a two-third majority
Choose the correct option from the codes given below:
[A]Only 1 & 2
[B]Only 2 & 3
[C]Only 1 & 3
[D]1, 2 & 3

Answer: Only 2 & 3

42. Which Article is related with “Abolition of Untouchability” ?
a. Article 20
b. Article 19
c. Article 18
d. Article 17

Answer: Option D- Article 17

43. Which Article is for “Protection against arrest and detention in certain cases”?
a. Article 24
b. Article 23
c. Article 22
d. Article 21

Answer: Option C- Article 22

44. With reference to the executive power in a state in India, which among the following statements is / are correct?
1. Executive power of the state is vested in Governor
2. Real executive authority in a state is Council of Ministers
3. All executive decisions in a state are taken in the name of Chief Minister
Choose the correct option from the codes given below:
[A]Only 1 & 2
[B]Only 2 & 3
[C]Only 3
[D]1, 2 & 3

Answer: Only 1 & 2

45. . A member of a State Public Service Commission can be appointed and removed respectively by __:
[A]Governor, Governor
[B]Governor, President
[C]President, Governor
[D]President, President

Answer: Governor, President

46. Current sanctioned strength of the Supreme Court of India is __:
[A]20
[B]25
[C]30
[D]31

Answer: 31

47. Which Article is for “Protection of interests of Minorities” ?
a. Article 26
b. Article 27
c. Article 29
d. Article 30

Answer: Option C- Article 29

48. Which article is related to “Equal Justice and free legal aid” ?
a. Article 39
b. Article 39 A
c. Article 43
d. Article 43 A

Answer: Option B- Article 39 A

49. Article 44 is related to ?
a. Uniform civil code for citizens.
b. Provision of early childhood care and education to children below the age of 6 years.
c. Duty of the state to raise the level of nutrition.
d. Organization of agriculture and animal husbandry.

Answer: Option A- Uniform civil code for citizens.

50.How many Schedules are there in Constitution of India ?
a. 10 Schedules
b. 12 Schedules
c. 14 Schedules
d.16 Schedules

Answer: Option B- 12 Schedules

Leave a Reply