71. Who among the following had the longest tenure as the Prime Minister of India ?
(A) Morarji Desai
(B) Charan Singh
(C) V. P. Singh
(D) Lal Bhadur Shastri

Answer: Morarji Desai

72. Who presides over the meetings of the Lok Sabha?
(A) Speaker
(B) Vice President
(C) Prime Minister
(D) President

Answer: Speaker

73. Where is the headquarters of the UNO ?
(A) Geneva
(B) The Hague
(C) New York
(D) Paris

Answer: New York

74. What is the maximum time interval permissible between two successive sessions of the Parliament ?
(A) Four months
(B) Six months
(C) Eight months
(D) Nine months

Answer: Six months

75. What is the minimum age laid down for a candidate to seek election to the Lok Sabha ?
(A) 18 years
(B) 21 years
(C) 25 years
(D) 30 years

Answer: 25 years

76. Which are the two states (other than UP) having the highest representation in Lok Sabha ?
(A) Bihar and Madhya Pradesh
(B) Bihar and Maharashtra
(C) Karnataka and Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu and Rajasthan

Answer: Bihar and Maharashtra

77. What is the period of appointment of the Comptroller and Auditor General of India ?
(A) 6 years
(B) 6 years or 65 years of age whichever is earlier
(C) Upto 65 years of age
(D) Upto 64 years of age

Answer: 6 years or 65 years of age whichever is earlier

78. The Finance Commission is premarily Concerned with recommending to the president about—
(A) The principle governing grants in aid to be given to the states
(B) Distributing the net proceeds of the taxes between the centre and the states
(C) Neither (A) Nor (B)
(D) Both (A) and (B)

Answer: Both (A) and (B)

79. The Parliament can make law for the whole or any part of India for implementing international
(A) With the consent of all the states
(B) With the consent of majority of states
(C) With the consent of states conerned
(D) Without the consent of any state

Answer: Without the consent of any state

80. Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of—
(A) One month
(B) One year
(C) Seven days
(D) Fourteen days

Answer: Fourteen days

Leave a Reply