INDIAN POLITY- 81 TO 90

81.How many articles were there originally in Constitution of India ?
a. 395
b. 397
c.403
d. 410

Answer: Option A- 395

82. How many articles are in Constitution of India now ?
a. 440
b. 441
c. 442
d. 443

Answer: Option C- 442

83. Under the constitution of India who are the ultimate Sovereign ?
a. Indian People
b. Prime Minister of India
c. President of India
d. All elected leaders of India

Answer: Option A- Indian People

84. The constitution is the supreme law of the land. It is protected by
a. The Supreme Court
b. The Constituent Assembly
c. The Parliament
d. The President

Answer: Option A- The Supreme Court

85. The speaker can ask a member of the house to stop speaking and let another member speak. This is known as ?
a. Crossing the floor
b. Yielding the floor
c. Obeying the rule
d. Rotating the floor

Answer: Option B- Yielding the floor

86. Which of the following is not a constitutional body ?
a. Election Commission
b. Planning Commision
c. National Advisory Council
d. Inter State Council

Answer: Option C- National Advisory Council

87. Which Article of the constitution empowers the Parliament to form a new state by altering the boundaries of existing states ?
a. Article 1
b. Article 2
c. Article 3
d. Article 4

Answer: Option C- Article 3

88. Nagaland was created as a separate state in the year ?
a. 1960
b. 1961
c. 1962
d. 1963

Answer: Option C- 1962

89. Which among the following is not among six fundamental rights provided by Constitution ?
a. Right to equality
b. Right to Protest
c. Right against exploitation
d. Right to freedom of religion

Answer: Option B- Right to Protest

90. When Right to Information Act came into force in India ?
a. 10th October 2005
b. 11th October 2005
c. 12th October 2005
d. 13th October 2005

Answer: Option C- 12th October 2005

Leave a Reply