INDIAN POLITY- 91 TO 100

91. Who appoints Comptroller and Auditor General ?
a. Prime Minister
b. Lok Sabha
c. Rajya Sabha
d. President

Answer: Option D- President

92. Who is head of Judiciary in the State ?
a. Governer
b. Chief Minister
c. High Court
d. Supreme Court

Answer: Option C- High Court

93. Delhi High court was established in ?
a. 1966
b. 1968
c. 1974
d. 1980

Answer: Option A- 1966

94. President can make proclamation of Emergency under :
a. Article 84
b. Article 105
c. Article 225
d. Article 352

Answer: Option D- Article 352

95. Who was the first Chief Election Commissioner of India ?
a.Sukumar Sen
b. K.V.K. Sundaram
c. S.P. Sen Verma
d. T.N. Seshan

Answer: Option A- Sukumar Sen

96. A bill which contains only provisions dealing with the imposition, repeal, remission, alteration or regulation of taxes is called ?
a. Locus Standi
b. Money Bill
c. Motion
d. Ordinanace

Answer: Option B- Money Bill

97. What was the total number of members in the Drafting Committee of Constitution ?
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

Answer: Option C- 7

98. Who was India’s Constitutional Advisor ?
a. B L Mitter
b. K M Munshi
c. B N Rao
d. A K Iyer

Answer: Option C- B N Rao

99. Which Article is described as the “Heart and Soul of the Constitution” ?
a. Article 20
b. Article 32
c. Article 36
d. Article 50

Answer: Option B- Article 32

100. The oath of office is administered to the Governor by the
a. chief justice of India
b. President
c. Chief justice of high court
d. Speaker of legislative assembly

Answer: Option C- Chief justice of high court

Leave a Reply