KERALA RENAISSANCE – IMPORTANT QUESTIONS AND ANSWERS – 1

 

SREE NARAYANA GURU

 

  1. Who is known as Father of reformation in kerala?

Answer: Sree Narayana Guru

 

2. Sree Narayana Guru born on———–?

Answer: 20th  August 1856 (Chempazhanthy)

 

3. Guru’s House name is————?

Answer: Vayalvaram veedu

 

4. Sree Narayana Guru’s Father and Mother are———?

Answer: Madan Asan and Kuttiyamma

 

5. Sree Narayana Guru’s original name was——-?

Answer: Nanu

 

6. Sree Narayana Guru wrote a vanchipattu named as——–at the time of education under Raman Pillai Asan?

Answer: Gajendra Moksham Vanchipattu

 

7. Consecration of shivalinga at Aruvippuram on———-?

Answer: 1888

 

8. “Jathi Bhedam Matha Dwesham Ethumillathe sarvarum Sodarathwena vazhunna Mathruka Stanaman Ithu”-These words are displayed in the walls of which temple?

Answer:Aruvippuram

 

9. On 15th May ,1903 Sree Narayana Guru established —with the help of Dr. Palpu?

Answer: Sree Narayana Dharma Paripalana yogam (SNDP)

 

10. Who was the first President of SNDP?

Answer: Sree Narayana Guru

 

11. Who was the first Secretary of SNDP?

Answer: Kumaranasan

 

12. First Vice President  of SNDP?

Answer: Dr.palpu

 

13. SNDP published —–in 1904?

Answer: Vivekodayam

 

14. Adwaitha Ashram at Aluva was established in————?

Answer: 1914

 

15. On June 14th, 1927 Sree narayana Guru consecrated a mirror with the message Om shanthi written on the surface in a temple at ———–?

Answer: Kalavancode

 

16. Great poet Tagore visited sree Narayana Guru at Sivagiri on—–?

Answer: 1922

 

17. Mahatma Gandhi visited Guru at Sivagiri on——–?

Answer: 1925

 

18. The sivagiri pilgrimage was conceived by——-?

Answer: Vallabhassery Govindan Vaidyar and T.K.Kittan writer

 

19. Guru approve Sivagiri Pilgrimage on———–?

Answer: January 1928

 

20. Convention of all religions convened by Guru at Aluva in———?

Answer: 1924

 

21. Guru’s most important principle to the World is—————–?

Answer: ”One caste one religion one God for human being”

 

22.Guru attains Samadhi in———?

Answer:20th September 1928

 

23. Narayana Guru’s famous books are——-?

Answer: Atmopadesa Satakam, Darsanamala, Jati mimamsa, Nirvriti Panchakam, Ardha Nareeswara stotram, Shiva Sathakam, Kundalini Pattu.

 

24. Who directed the film titled ‘Sree Narayana Guru’ in 1985?

Answer: P. A BAKER

 

25. Who directed the film Yugapurushan in 2010?

Answer: R.Sukumaran

 

26. First statue of Guru is in————-?

Answer: Jagannath Temple
27. Sree Narayana guru mets Chattampi Swamikal at the ——–?

Answer: Chempazhanthy

 

28. —–started at Aruvippuram is considered as the predecessor of SNDP Yogam?

Answer: The Vavoottu Yogam
29. “Acts that one performs for one’s own sake should also aim for the good of other men” are the words of—?

Answer: Sree Narayana Guru

 

30. Who started the Newspaper”Kerala Kaumudi”in 1911 to propagate the ideas of Sree Narayana Guru?

Answer: C.V.Kunhiraman

 

 

AYYA VAIKUNDAR

 

  1. Ayya Vaikundar called the Travancore King as:

Answer : Ananthapuri Devil

 

2. Ayya Vaikundar called the British Rule as:

Answer : Rule of White Devil (Ven Neechan)

 

3. Who raised voices against Devadasi system?

Answer : Ayya Vaikundar

 

4. Famous Words of Vaikunda Swamikal:

Answer : “Jathi Onrai, Matham Onrai, Deivam Onrai, Ulakam Onrai, Neethi Onrai for men”.

 

5. Founder of Samathwa Samajam ?

Answer : Vaikunda Swamikal (1936).

 

6. Vaikunda Swamikal started meditation at?

Answer : Poovandar Thoppu (Swami Thoppu)

 

7.  The main disciple of Vaikunda Swamikal?

Answer : Thycaud Ayya

 

8. Ayya Vaikundar was arrested and imprisoned at?

Answer : Singarathoppu Jail (1838) (Travancore)

 

9. Who is known as ‘Sampoorna Devan” ?

Answer : Ayya Vaikundar

 

10. The founder of the Spiritual thoughts Ayyavazhi (The Path of the father) ?

Answer : Ayya Vaikundar

 

11. Name of the books shares the idea of Ayyavazhi ?

Answer : Akhilathiruttu Ammanai and Arulnool

 

12. The Symbol of Ayyavazhi ?

Answer : A Lotus Carrying a Flame.

 

13. Who constructed public well for people ?

Answer : Vaikunda Swamikal

 

14. Vaikunda Temple is located at ?

Answer : Swamithoppu (Kanyakumari)

 

THYCAUD AYYA

 

  1.  The first social reformer in kerala ?

Answer : Thycaud Ayya

 

2. The original name of Thycaud Ayya was?

Answer : Subbarayan

 

3. Thycaud Ayya was also known as ?

Answer : Ayya Swamikal,Sivarajayogi, Superintendent Ayya

 

4. Who is known as Great Guru of Guru ?

Answer : Thycaud Ayya

 

5. Who is known as “Hadayogopadheshta” ?

Answer : Thycaud Ayya

 

6. . Who is known as The great teacher of Sivarajayoga ?

Answer : Thycaud Ayya Swamikal

 

7. The first social reformer who introduced Panthibhojanam (inter- dining) ?
Answer : Thycaud Ayya
8.  The famous slogan of Thycaud Ayya was ?
Answer : “Intha ulakathile orae oru jathi than, orae oru matham than, orae oru kadavul than”.

9.  The founder’s of Shaiva Prakasha Sabha ?

Answer : Thycaud Ayya and Manonmanian Sundaran Pillai.

 

10.  Shaiva Prakasha Sabha is situated at ?
Answer : Chalai (Thiruvananthapuram).

 

11. The main idol of Thycaud Ayya Swamy Temple ?

Answer : Lord Siva

 

12.  Name of the Annual celebration conducted in Thycaud Ayya Swamy Temple?

Answer : Guru Pooja

 

13. The year which Thycaud Ayya mission was formed ?

Answer : 1984 (Thiruvananthapuram)

Leave a Reply