MEDIEVAL INDIAN HISTORY- 1 TO 10 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

1. Who was the founder leader of ‘Muslim Faqirs’ ?
[A] Majnun Shah
[B] Dadu Mian
[C] Tipu
[D] Chirag Ali Shah

Answer: Majnun Shah

2. The Mansabdari system was borrowed from ?
[A] Afghanistan
[B] Turkey
[C] Mongolia
[D] Persia

Answer: Mongolia

3. Who was the first Indian ruler to organize Haj pilgrimage at the expense of the state?
[A] Alauddin Khilji
[B] Feroz Tughlaq
[C] Akbar
[D] Aurangzeb

Answer : Akbar

4. Who among the following witnessed the reigns of eight Delhi Sultans ?
[A] Ziauddin Barani
[B] Shams-i-siraj Afif
[C] Minhaj-us-siraj
[D] Amir Khusrau

Answer: Amir Khusrau

5. The portion of the actual produce fixed as state’s share under the Zabti System of Mughals was ___?
[A] One-half
[B] One-third
[C] One-fourth
[D] One-fifth

Answer: One-third

6. Which among the following was the single biggest item of import to the Vijayanagar empire?
[A] Precious stones
[B] Horses
[C] Luxury goods
[D] Raw Silk

Answer : Horses

7. During the Delhi Sultanate, who among the following were called the Barids?
[A] Craftsmen
[B] Bodyguards of the Sultan
[C] Officer-in-charge of state exchequer
[D] The spy / news reporters

Answer: The spy / news reporters

8. Marco Polo belonged to
A.) Sicily
B.) Venice
C.) Milan
D.) Naples

Answer: Venice

9. Who were called the Barids during the Delhi Sultanate?
A.) Craftsmen
B.) Bodyguards of the Sultan
C.) Officer-in-charge of state exchequer
D.) The spy/news reporters

Answer: The spy/news reporters

10. Who was the highest officer under the Turkish/Khilji rulers of the Delhi Sultanate?
A.) Qazi-ul-Mulk
B.) Naib-i-Mulk
C.) Head of the Majlis-i-Khalawat
D.) Wazir

Answer: Naib-i-Mulk

Leave a Reply