MEDIEVAL INDIAN HISTORY – 101 TO 110 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

101. Which was the first Arab settlement in south Asia?
A.) Banbhora
B.) Lahora
C.) Patiali
D.) Calicutt

Answer: Banbhora

102. Who wrote commentaries on the Brahmasutra?
A.) Shankaracharya
B.) Patanjali
C.) Ramanuja
D.) Ramanuja

Answer: Ramanuja

103. Who wrote Jimuta Vahana?
A.) Manubhava
B.) Dayabhaga
C.) Gopala
D.) Vithoba

Answers: Dayabhaga

104. Who was the Sikh saint whose verses refer to his visits in the Nau-khand?
A.) Guru angad
B.) Basava
C.) Gurunanak
D.) Arjun

Answer: Gurunanak

105. The custom of Ijara was ended by
A.) Jahangir
B.) Adil shah
C.) Shahjahan
D.) Malik Amber

Answer: Malik Amber

106. What was meant by Saranjam?
A.) Precious metal
B.) Land Grant
C.) High military post
D.) Hundi

Answer: Land Grant

107. What was the Hibindi in Maratha Kingdom?
A.) Civilian army
B.) High military post
C.) Precious metal
D.) Hundi

Answer: Civilian army

108. ……… used first Hindi language to spread his teachings.
A.) Mira
B.) Nanak
C.) Chaitanya
D.) Kabir

Answer: Mira

109. The main principles of Sufism were propounded by
A.) Abanal Arabi
B.) Abdul Karimal Jily
C.) Abu Hashim
D.) Mansural Hajaj

Answer: Abdul Karimal Jily

110. Who established Mughal Empire in India?
A. Akbar
B. Babar
C. Shajahan
D. Aurangjeb

Answer: Babar

Leave a Reply