MEDIEVAL INDIAN HISTORY – 111 TO 120 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

111. What was the first state against which Alauddin launched an attack?
A. Ranthambhor
B. Madurai
C. Kannauj
D. Jaipur

Answer: Ranthambhor

112. The Central Asian Kingdom to which Babar was a king of
A. Fargana
B. Kabul
C. Ujbeg
D. Persia

Answer: Fargana

113. Who among the following was the founder of Bijapur state ?
A. Yusuf Adil Shah
B. Murad
C. Mehmood
D. Ibrahim Zubayri

Answer: Yusuf Adil Shah

114. Who among the following built the Alai Darwaza?
A. Akbar
B. Jahangir
C. Allauddin Khilji
D. Humayun

Answer: Allauddin Khilji

115. Which among the following terms was used for the Royal cavalry of the Maratha Army System?
A. The Shiledars
B. The Bargirs
C. The Hazari
D. The Subedars

Answer: The Bargirs

116. What was Kharaj ?
A. Worship Tax on Hindus
B. Islamic land tax
C. Education Tax
D. Income tax

Answer: Islamic land tax

117. The war which led to the establishment of Mughal Empire in India
A. I Panipat war
B. II Panipat war
C. III Panipat war
D. Kanwa war

Answer: I Panipat war

118. Who was defeated by Babar in the First Panipat war?
A. Ibrahim Lodi
B. Bahulal Lodi
C. Sikander Lodi
D. Muhammed Lodi

Answer: Ibrahim Lodi

119. The Mughal Emperor who introduced the Military strategy called Tulughama
A. Aramshah
B. Akbar
C. Humayun
D. Babar

Answer: Babar

120. Who ended the Turkish monopoly of high offices in the Delhi sultanate?
A. Mughals
B. Saiyad
C. The Khiljis
D. Gupta

Answer: The Khiljis

Leave a Reply