MEDIEVAL INDIAN HISTORY – 121 TO 130 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

121. Which one was the Port of Cheras?
(A) Kaveripattanam
(B) Muzisir
(C) Korkai
(D) Tandai

Answer: Muzisir

122. The first ruler of India who defeated Muhammad of Ghor was —
(A) Mularaja II of Gujarat
(B) Prathviraj Chauhan of Delhi
(C) Jayachandra of Kannauj
(D) Parmaldeva of Bundelkhanda

Answer: Jayachandra of Kannauj

123. The head of a guild in ancient and early medieval India was called—
(A) Adhipati
(B) Gahapati
(C) Jethaka
(D) Adhikari

Answer: Jethaka

124. The Gita was complied by—
(A) Vedvyas
(B) Krishna Vasudev
(C) Valmiki
(D) Vatsyayan

Answer: Krishna Vasudev

125. ‘Manusmriti’ regards the reign lying between -the rivers Sarasvati and Drishadwati as—
(A) Aryavarta
(B) Brahanwarta
(C) Brahmashri Desa
(D) Madhya Desa

Answer: Madhya Desa

126. Buddhist scriptures were written in—
(A) Pali
(B) Sanskrit
(C) Kharosthi
(D) Marathi

Answer: Pali

127. Which, among the following Scholarly works, was not written by Bhavbhuti?
(A) Venisamhara
(B) Mahaveercharita
(C) Uttar Ramcharita
(D) Maltimadhava

Answer: Venisamhara

128. Under whom did Tulsidas write Ramcharitmanasa—
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah-Jahana
(D) Aurangazb

Answer: Akbar

129. Where is Kalibangan situated?
(A) Himachal Pradesh
(B) West Bengal
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan

Answer: Rajasthan

130. Brahmani bull for Indus valley people was—
(A) Unknown animal
(B) Well known animal
(C) Rajasthan
(D) Sacrificial animal

Answer:

Leave a Reply