MEDIEVAL INDIAN HISTORY- 131 TO 140 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

131. About whose kingdom is it said “the dominion of the lord of the universe extended from Delhi to Palam.”?
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Nasiruddmin Mahmud Tughlaq
(C) Mohammad Gazni
(D) Alam Shah

Answer: Nasiruddmin Mahmud Tughlaq

132. Who was the first Muslim writer to make use of Hindi words and adopt Indian poetric imagery and themes?
(A) Hasan Nizami
(B) Amir Khusaro
(C) Abul Fazal
(D) Abdul Qadir Badauni

Answer: Amir Khusaro

133. Which of the following is incorrect?
(A) Guru Nanak did not believe in rebirth
(B) Guru Nanak discarded idol worship
(C) Guru Nanak discarded the caste system
(D) Guru Nanak emphasised devotion to God as the means of attaining Salvation

Answer: Guru Nanak did not believe in rebirth

134. Who wrote Tarikh-ul-Hind?
(A) Al-uthi
(B) Alberuni
(C) Hasan-un-Nizami
(D) Minhajuddin-bin-Sirajuddin

Answer : Alberuni

135. Which Bhakti Saint is known as the bridge between north and south?
(A) Chaitanya
(B) Kabir
(C) Nanak
(D) None of these

Answer: Chaitanya

136. Which one of the following Rashtrakuta kings defeated Pratihara ruler Nagabhatta I?
(A) Govmda III
(B) Krishna III
(C) Bhoja I
(D) Gopala I

Answer: Govmda III

137. Asvamedha Yajna from among Chalukya rulers was performed by —
(A) Pulkesin I
(B) Kirtivarman I
(C) Pulkesin II
(D) Vikramaditya I

Answer: Pulkesin I

138. Which one was the Port of Cheras?
(A) Kaveripattanam
(B) Muzisir
(C) Korkai
(D) Tandai

Answer: Muzisir

139. he first ruler of India who defeated Muhammad of Ghor was —
(A) Mularaja II of Gujarat
(B) Prathviraj Chauhan of Delhi
(C) Jayachandra of Kannauj
(D) Parmaldeva of Bundelkhanda

Answ

Leave a Reply