MEDIEVAL INDIAN HISTORY -141 TO 150 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

141. Who was Bhadrabahu?
(A) He was the first tirthankar of the Jainas
(B) He was a Vedic Rishi
(C) He was a Buddhist monk
(D) He was the sixth guru of the Jainas

Answer: He was a Buddhist monk

142. Which of the following is incorrect?
(A) Mahayanism teaches non-reality of phenomenal objects
(B) Mahayanism accepts the conception of countless Buddhas and Bodhisatvas
(C) Mahayanism defies Buddha
(D) Mahayanism rejects worship of god & goddess

Answer: Mahayanism rejects worship of god & goddess

143. Jain works were compiled in—
(A) Ujjain
(B) Vaishali
(C) Ballabhi
(D) Vatapi

Answer: Ballabhi

144. How many cities were in existence during Buddha’s time?
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 10

Answer: 4

145. Which one of the following was the most common occupation for slaves?
(A) Agricultural labor
(B) Working in guilds
(C) Domestic service in Households
(D) Settlement in newly cleared areas

Answer: Domestic service in Households

146. The theory of the origin of the state not mentioned in the Vedic literature is—
(A) The contract theory
(B) The force theory
(C) The evolutionary theory
(D) The divine theory

Answer: The evolutionary theory

147. The conceusces among historians that the vedic age began earliest in—
(A) 1200—1000 B.C.
(B) 2500—800 B.C.
(C) 2500 B.C.
(D) 1000 BC.

Answer: 1000 BC.

148. In ancient times ‘Sectora’ was situated in—
(A) The Mouth of Mediterranean Sea
(B) The Mouth of Indus valley
(C) The Mouth of Narmada River
(D) The Mouth of Red sea

Answer: The Mouth of Red sea

149. The Gupta gold and silver issues were initially based on the coins of the —
(A) Romans and the Saka Kshatrapas
(B) Kushanas and Yaudheyas
(C) Kushanas and Saka Kshatrapas
(D) Romans and Kushanas

Answer: Kushanas and Saka Kshatrapas

150. The ultimate ownership of land during the post-Gupta period lay with —
(A) The cultivation
(B) The village community
(C) The king
(D) The joint family

Answer: The king

Leave a Reply