MEDIEVAL INDIAN HISTORY- 151 TO 160 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

151. ‘Svayamvara’ was a special from of —
(A) Gandharva marriage
(B) Paisacha marriage
(C) Rakshasa marriage
(D) Brahma marriage

Answer: Gandharva marriage

152. Which one of the following is not matched correctly?
(A) Angula — Unit of linear measure
(B) Veli — Unit for measuring space
(C) Kalam — Unit of liquid measure
(D) Kalanju— Unit of weight

Answer: Kalam — Unit of liquid measure

153. Dhavanyaloka is —
(A) An epic poem
(B) A work on poetics
(C) A play
(D) A work on Buddhist epistemology

Answer: A work on poetics

154. Gupta ruler revived one of the following religions —
(A) Vedic
(B) Bhagvatism
(C) Buddhism
(D) Jainism

Answer: Bhagvatism

155. Export-trade in pre-Gupta age was most extensive with—
(A) South East-Asia
(B) China
(C) Central Asia
(D) Roman Empire

Answer: Roman Empire

156. The Mughal Emperor, who built the Peacock Throne? – –
(A) Akbar
(B) Aurangazeb
(C) Nadirshah
(D) Shah Jahan

Answer: Shah Jahan

157. Aurangzeb face toughest opposition from—
(A) Jats
(B) Sultanates
(C) Marathas
(D) Rajputs

Answer: Rajputs

158. How did Akbar get rid of the authority of the Ulemas?
(A) He founded Din-i-Ilahi
(B) He appointed Hindus to the highest posts in the empire
(C) He invited the representatives of all religions for religious debates at the Ibadat Khana
(D) He issued an infallibility decree in 1579

Answer: He issued an infallibility decree in 1579

159. Which of the following officers held the office of minister under the Mughals?
(A) Sipahsalar
(B) Siqdar
(C) Vakil
(D) Kotwal

Answer: Vakil

160. Mewar accepted the Suzerainty of the Mughals during the reign of—
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) None of these

Answer: Jahangir

Leave a Reply