MEDIEVAL INDIAN HISTORY- 161 TO 170 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

161. Shivaji conqurred many forts. Which was first—?
(A) Raigarh
(B) Berar
(C) Purendar
(D) Khandesh

Answer: Raigarh

162. In Mughal period Zamindars were—
(A) Land owners
(B) Jagirdars
(C) Labourers
(D) Revenue plunders

Answer: Land owners

163. Mahmud Gawan was a Prime Minister of the…kingdom.
(A) Sultanate
(B) Bahmani
(C) Mughal
(D) Vijaynagar

Answer: Bahmani

164. Which empire lasted the longest among the following?

a) The Palas
b) The Pratiharas
c) The Rashtrakutas
d) The Senas

ANSWER: The Rashtrakutas

165. Who founded the Pala empire?

a) Devapala
b) Dharmapala
c) Dhruva
d) Gopala

ANSWER: Gopala

166. Who founded the Vikramashila University?

a) Devapala
b) Dharmapala
c) Dhruva
d) Gopala

ANSWER: b) Dharmapala

167. Who was the founder of the Sena dynasty?

a) Ballal Sena
b) Hemanta Sen
c) Lakshman Sen
d) Vijay Sen

ANSWER: b) Hemanta Sen

168. Who laid the foundations of the Pratihara empire?

a) Bhoja
b) Mahendrapala
c) Mahipala
d) Krishna III

ANSWER: a) Bhoja

169.Who defeated the Pratihara empire?

a) Aditya I
b) Krishna III
c) Parantaka I
d) Govinda III

ANSWER: b) Krishna III

170. Who founded the Rashtrakuta dynasty?

a) Dantidurga
b) Dhruva
c) Govinda III
d) Indira III

ANSWER: a) Dantidurga

Leave a Reply