MEDIEVAL INDIAN HISTORY- 171 to 180 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

171. Who was the last Rashtrakuta king?

a) Govinda III
b) Indira III
c) Krishna II
d) Krishna III

ANSWER: d) Krishna III

172. Who founded the Chola empire?

a) Rajadhiraj
b) Rajaraja
c) Rajendra I
d) Vijayalaya

ANSWER: d) Vijayalaya

173. When did Chola empire come to an end?

a) 1044 AD
b) 1052 AD
c) 1063 AD
d) 1311 AD

ANSWER: d) 1311 AD

174. When was Prophet Muhammad born?

a) 570 AD
b) 622 AD
c) 630 AD
d) 632 AD

ANSWER: a) 570 AD

175. When did Muhammad-bin-Qasim invade India?

a) 622 AD
b) 630 AD
c) 632 AD
d) 711 AD

ANSWER: d) 711 AD

176. When did Muhammad Ghori invade India?

a) 1000 AD
b) 1026 AD
c) 1175 AD
d) 1191 AD

ANSWER: c) 1175 AD

177. When was the First Battle of Tarain fought?

a) 1175 AD
b) 1191 AD
c) 1192 AD
d) 1206 AD

ANSWER: b) 1191 AD

178. Who founded the slave dynasty?

a) Ghias-ud-din Balban
b) Qutub-ud-din Aibak
c) Nasir-ud-din Mahmud
d) Shams-ud-din Altamash

ANSWER: b) Qutub-ud-din Aibak

179. Who among the following is called the Darvesh king?

a) Ghias-ud-din Balban
b) Qutub-ud-din Aibak
c) Nasir-ud-din Mahmud
d) Shams-ud-din Altamash

ANSWER: c) Nasir-ud-din Mahmud

180. Who founded the Khilji dynasty?

a) Ala-ud-din Khilji
b) Jalal-ud-din Khilji
c) Shihab-ud-din Khilji
d) Qutb-ud-din Khilji

ANSWER: b) Jalal-ud-din Khilji

Leave a Reply