MEDIEVAL INDIAN HISTORY – 181 TO 190 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

181. Who founded the Tughlaq dynasty?

a) Feroz Shah Tughlaq
b) Ghias-ud-din Tughlaq
c) Muhammad-bin Tughlaq
d) Nasir-ud-din Nusrat Shah Tughlaq

ANSWER: b) Ghias-ud-din Tughlaq

182. Who became the king of Delhi in 1414 AD?

a) Bahlul Khan Lodi
b) Khizar Khan
c) Sikandar Lodhi
d) Ibrahim Lodhi

ANSWER: b) Khizar Khan

183. Who was the founder of the Lodhi dynasty?

a) Bahlul Khan Lodhi
b) Ibrahim Lodhi
c) Sikandar Lodhi
d) Malik Sultan Shah Lodi

ANSWER: a) Bahlul Khan Lodhi

184. Who founded the Agra city?

a) Bahlul Khan Lodhi
b) Ibrahim Lodhi
c) Malik Sultan Shah Lodi
d) Sikandar Lodhi

ANSWER: d) Sikandar Lodhi

185. When was the Hindu kingdom of Vijayanagara founded?

a) 1336
b) 1351
c) 1388
d) 1398

ANSWER: a) 1336

186. Who invaded Ahmednagar?

a) Achyuta Raya
b) Bukka Raya
c) Krishnadeva Raya
d) Rama Raya

ANSWER: d) Rama Raya

187. Who founded the Bahmani dynasty?

a) Aladdin Hassan Bahman Shah
b) Aladdin Mujahid Shah
c) Da’ud Shah
d) Muhammed Shah I

ANSWER: a) Aladdin Hassan Bahman Shah

188. Who was the last king of the Bahmani empire?

a) Ahmad Shah III
b) Aladdin Shah
c) Kalim-Allah Shah
d) Wali-Allah Shah

ANSWER: c) Kalim-Allah Shah

189. Who was the leader of Bhakti Movement?

a) Chaitanya Mahaprabhu
b) Ramananda
c) Ramanuja
d) Shankaracharya

ANSWER: d) Shankaracharya

190. Whose followers are called Vaishnavas?

a) Chaitanya Mahaprabhu
b) Ramananda
c) Ramanuja
d) Shankaracharya

ANSWER: c) Ramanuja

Leave a Reply