MEDIEVAL INDIAN HISTORY- 191 TO 200( FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test )

191. Whose disciple was Kabir?

a) Chaitanya Mahaprabhu
b) Ramananda
c) Ramanuja
d) Shankaracharya

ANSWER: b) Ramananda

192. Who was the founder of Sikh religion?

a) Guru Amar Das
b) Guru Angad
c) Guru Gobind Singh
d) Guru Nanak

ANSWER: d) Guru Nanak

193. Who founded Gaudiya or Bengal Vaishnavism?

a) Chaitanya Mahaprabhu
b) Kabir
c) Ramananda
d) Ramanuja Acharya

ANSWER: a) Chaitanya Mahaprabhu

194. Who founded the Mughal dynasty?

a) Akbar
b) Aurangzeb
c) Babur
d) Humayun

ANSWER: c) Babur

195. Who won the title of the forerunner of Akbar?

a) Sher Shah
b) Shahjahan
c) Jahangir
d) Humayun

ANSWER: a) Sher Shah

196. Who abolished the ‘Jizya’?

a) Jahangir
b) Humayun
c) Aurangzeb
d) Akbar

ANSWER: d) Akbar

197. Who started the ‘langar’ system?

a) Guru Amar Das
b) Guru Angad Dev
c) Guru Arjan Dev
d) Guru Gobind Singh

ANSWER: b) Guru Angad Dev

198. Who founded the holy city of Amritsar?

a) Guru Gobind Singh
b) Guru Har Krishan
c) Guru Ram Das
d) Guru Tegh Bahadur

ANSWER: c) Guru Ram Das

200. Who built the Golden Temple?

a) Guru Angad Dev
b) Guru Arjan Dev
c) Guru Hargobind
d) Guru Har Rai

ANSWER: b) Guru Arjan Dev

Leave a Reply