MEDIEVAL INDIAN HISTORY- 201 TO 210

201. Which Sikh Guru was executed by Aurangzeb?
(a) Guru Arjun Dev
(b) Guru Ram Das
(c) Guru Teg Bahadur
(d) Guru Gobind Singh

Answer:C -Guru Teg Bahadur

202. Which Muslim ruler was keen to have friendly relations with the Rajputs
(a) Akbar
(b) Humayun
(c) Babar
(d) Aurangzeb

Answer:A- Akbar

203. Which of the following rulers had the title Kaviraja
(a) Kumaragupta
(b) Chanragupta
(c) Skandagupta
(d) Samudragupta

Ans:D-Samudragupta

204. Who among the following Indian rulers established embassies in foreign countries on modern lines
(a) Tipu sultan
(b) Mir Quasim
(c) Haider Ali
(d) Shah Alam II

Ans:D- Shah Alam II

205. Nav Ratnas (nine gems) were the famous personalities associated with the court of:
(a) Chandra Gupta II
(b) Harshavardhana
(c) Narasimsha Varman
(d) Samudra Gupta

Ans:A-Chandra Gupta II

206. Who pursued the policy “Blood and Iron”
(a) Balban
(b) Firuz Tughlaq
(c) Malik Kafur
(d) Alauddin Khilji

Ans:A-Balban

207. Who built a tomb for Sher Shah at Sasaram
(a) Ibrahim Shah
(b) Islam Shah
(c) Sher Shah
(d) Sikandar Shah

Ans:D-Sikandar Shah

208. Temple architecture was most developed under
(a) Rastrakutas
(b) Pallavas
(c) Pandyas
(d) Cheras

Ans:B- Pallavas

209. Sir Thomas Rose visited the court of
(a) Akbar
(b) Jehangir
(c) Shajahan
(d) Aurangazeeb

Ans:B-Jehangir

210. The Hathigumpha inscription (near Bhubaneshwar, Orissa) relates to the king
(a) Susharma
(b) Hala
(c) Kharavela
(d) Pulamayi

Ans:C- Kharavela

Leave a Reply