MEDIEVAL INDIAN HISTORY- 21 TO 30 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

21. Who was the founder of Bijapur state?
A.) Mehmood II
B.) Murad II
C.) Yusuf Adil Shah
D.) Ibrahim Zubayri

Answer: Yusuf Adil Shah

22. The word ghazi means
A.) Saint
B.) Missionary fighter
C.) Warrior
D.) Administrator

Answer: Missionary fighter

23. Who was the court poet of Mahmud Ghazni?
A.) Al-Biruni
B.) Firdausi
C.)Al-Masudi
D.) Sulaiman

Answer: Firdausi

24. Who was the patron of Vastupala, the builder of the Jain temple at mount Abu?
A.) Bhima
B.) Mularaja
C.) Jayashima
D.) Prithviraj

Answer: Bhima

25. A profession unknown in Malabar, according to Marco polo was
A.) Carpenter
B.) Tailor
C.) Rope maker
D.) Revenue-collector

Answer: Tailor

26. The Alai Darwaza was built by
A.) Jahangir
B.) Allauddin Khilji
C.) Akbar
D.) Humayun

Answer: Allauddin Khilji

27. Qazi Fazilat was ……… during the reign of Shershah Suri.
A.) The Chief Qazi of the Afghan Empire
B.) The Governor of Bengal
C.) The Qazi of Bengal
D.) None of the above

Answer: The Governor of Bengal

28. Which dynasty built the Lingaraja temple at Bhuvaneswar?
A.) Kesari
B.) Eastern Ganga
C.) Later Eastern Ganga
D.) Shaildhbhava

Answer: Kesari

29. The Chola monarch’s body-guards were known as
A.)Senapati
B.)Velaikkaras
C.)Mahadandanayaka
D.) Nayaka

Answer: Velaikkaras

30. ……….. was a new department of agriculture started by Muhammad-bin-Tughlaq.
A.) Diwan-i-Risalat
B.) Diwan-i-Ashraf
C.) Diwan-i-Kohi
D.) Diwan-i-Mustkharaz

Answer: Diwan-i-Kohi

Leave a Reply