MEDIEVAL INDIAN HISTORY- 211 TO 220

211. Which of the following were the first rulers in India to issue coins which can be definitely attributed to the kings
(a) Shakas
(b) Kushans
(c) Indo-Greeks
(d) Parthians

Ans:C-Indo-Greeks

212. Which of the following Shaka king reconstructed the Sudarshana lake
(a) Rudradaman I
(b) Manes
(c) Chastana
(d) Bhumaka21

Ans: Rudradaman I

213. Which language was used in the literature of sangam period
(a) Kannada
(b) Telugu
(c) Tamil
(d) Sanskrit

Ans:C-Tamil

214. What was the type of marriage in the Vedic period in which, in place of the dowry, there was a token bride price of a cow and a bull
(a) Asura
(b) Arsa
(c) Gantharva
(d) Rakshsa

Ans:A-Asura

215. At the earlier stage backward classes movement means
(a) Santal movement
(b) Non-Brahmin movement
(c) Harijan movement
(d) Antirulers movement

Ans:B-Non-Brahmin movement

216. The large residential university established in ancient time was at
(a) Cochin
(b) Vaishali
(c) Nalanda
(d) Harappa

Ans:C- Nalanda

217. Which among the following dynasties had the strongest navy
(a) Chalukya
(b) Chola
(c) Gupta
(d) Pallava

Ans:B- Chola

218.Which of the following Mughal emperor’s tomb is outside India
(a) Akbar
(b) Shajahan
(c) Aurangazeb
(d) Jehangir

Ans:D-Jehangir

219.Which of the following animals was generally not known to the Indus Valley People
(a) Horse
(b) Rhinoceros
(c) Bull
(d) Cow

Ans:A- Horse

220. Artists belonged to Gandhara school of art used
(a) Grey sand stones
(b) White marbles
(c) Red sand stones
(d) Terra cotta

Ans:A- Grey sand stones

Leave a Reply