221. 30 Who was the first ruler of the Pala Dynasty of Bengal?
(a) Gopala
(b) Devapala
(c) Vigropala
(d) Dharmapala

Ans:A- Gopala

222. Who introduced first the famous token currency system in India?
(a) Ghiyas-ud-Din Tughlak
(b) Muhamad-bin-Tughlak
(c) Firoz Tughlak
(d) Nasiruddin Muhammad


223. The Chalukya King who had the title of Sri Prithvi-Vallabha and Parameswara was
(a) Pulakesin I
(b) Maharaja Kirthivarman
(c) Pulakesin II
(d) Mangalesa

Ans:C-Pulakesin II

224. The Meenahshi temple at Madurai is the monument of
(a) Pallavas
(b) Pandyas
(c) Cholas
(d) Cheras


225. Who amidst the following lived the earliest?
(a) Panini
(b) Asvaghosha
(c) Bhasa
(d) Kalidasa

Ans:A- Panini

226. Where is the tomb built by Shahjahan situated?
(a) Red Fort
(b) Taj Mahal
(c) Agra Fort
(d) Sikandara

Ans: A- Red Fort

227. Which one of the following is not depicted on the abacus of the Sarnath Lion Capital of Ashoka?
(a) Deer
(b) Horse
(c) Elephant
(d) Lion

Ans: A-Deer

228. The Treaty of Bassein was signed with the British by Peshwa
(a) Madhav Rao
(b) Balaji Baji Rao
(c) Baji Rao I
(d) Baji Rao II

Ans: D-Baji Rao II

229. Who among the following gave asylum to Zoroastri who fled by sea and by the coastal route from Persia to Western India in the early 8th century?
(a) Chalukyas
(b) Cholas
(c) Hoysalas
(d) Rashtrakutas

Ans: D-Rashtrakutas

230. The Mughal Empire extended up to Tamil territory in the South under the reign of
(a) Akbar
(b) Aurangazeb
(c) Jahangir
(d) Shah Jahan

Ans: B-Aurangazeb

Leave a Reply