MEDIEVAL INDIAN HISTORY- 41 TO 50 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

41. Why were all the Banjaras registered?
A.) To prevent theft
B.) To prevent smuggling
C.) To prevent hoarding
D.) To prevent rebellions

Answer: To prevent hoarding

42. How many Jitals made a Tanka?
A.) 48
B.) 50
C.) 52
D.) 56

Answer: 48

43. Why did Alauddin realise the land revenue in cash?
A.) To store cash money
B.) In order to pay his soliders in cash
C.) To Deprive people of cash
D.) To pay Sufis in cash

Answer: In order to pay his soliders in cash

44. Two dynasties of the Northern India confronted with the Rashtrakutas. What were they?
A.) The Pratiharas and the Paramaras
B.) The Palas and the Chandelas
C.) The Pratiharas and the Palas
D.)The Chalukyas and the Chahamanas

Answer: The Pratiharas and the Palas

45. The rulers of ………. dynasty called themselves as “Brahma-Kshatriya”.
A.) Pratiharas
B.) Palas
C.) Senas
D.) Chahamanas

Answer: Senas

46. …….. was called ‘Hazar Dinari’ during the regime of Alauddin Khilji, ruler of the Delhi sultanate.
A.) Khaleel Saiyeed
B.) Malik Mohammed
C.) Malik Kamil
D.) Malik Kafur

Answer: Malik Kafur

47. What was the most important reason for collection of “Chauth” and “Sardeshmukhi” by Marathas?
A.) To increase the source of Income
B.) To expand his territories
C.) To consolidate his political influence
D.)Because of the opposition of Muslim rulers

Answer: To increase the source of Income

48. Who assumed the title of Caliph himself?
A.) Alauddin Khilji
B.) Mohammad bin Tughlaq
C.) Balban
D.) Qutbuddin Mubarak Shah Khilji

Answer: Qutbuddin Mubarak Shah Khilji

49. ……….. was the work of Sultan Feroz Shah Tughlaq.
A.) Tughlaqnama
B.) Tarikh-i-Ferozshahi
C.) Fatawa-i-Jahandari
D.) Fautuhat-i-Ferozshahi

Answer: Fautuhat-i-Ferozshahi

50. The Delhi sultan to open offices on the basics of merit was
A.) Razia
B.) Mahammad bin Tughlaq
C.) Alauddin Khalji
D.) Firuz shah Tughlaq

Answer: Mahammad bin Tughlaq

Leave a Reply