MEDIEVAL INDIAN HISTORY -51 TO 60 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

51. Who was the Delhi sultan to be Dubed as an “ill starred idealist”?
A.) Razia
B.) Mahammad bin Tughlaq
C.)Alauddin Khalji
D.) Firuz Shah Tughlaq

Answer: Mahammad bin Tughlaq

52. Why did Mahammad bin Tughlaq launch the Qarachil expedition?
A.) To expand his empire
B.)To get hill stations
C.) To counter Chinese incursions
D.) To capture apple regions

Answer: To counter Chinese incursions

53. Firuz shah Tughlaq’s longest campaigns were against
A.) Sind
B.) Bengal
C.) Gujarat and Thatta
D.) Orissa

Answer: Gujarat and Thatta

54. Who was the Delhi sultan to make ‘Jaziya’ a separate Tax?
A.) Balban
B.) Alauddin khalji
C.) Firuz shah Tughlaq
D.) Mahammad bin Tughlaq

Answer: Mahammad bin Tughlaq

55. What was the rate of taxation in the pre-Islamic India?
A.) 1/2 of the produce
B.) 1/3 of the produce
C.) 1/6 of the produce
D.)1/4 of the produce

Answer: 1/3 of the produce

56. Who was the Delhi sultan when Timur attacked India?
A.) Balban
B.) Mohammad Tughlaq
C.) Firuz Shah Tughlaq
D.) Alauddin khilji

Answer: Mohammad Tughlaq

57. Which of the Viayanagara rulers sent an expedition to north Sri Lanka?
A.) Harihar 1
B.) Bukka 1
C.) Bukka 2
D.) Harihara 2

Answer: Harihara 2

58. Which of the Bahamani sultans built an observatory at Daulatabad?
A.) Deva raya 1
B.) Firuz shah bahamani
C.) Ahmad shah
D.) Alauddin hasan

Answer: Firuz shah bahamani

59. The battle of Talikota is also known as
A.) Rupa-tangadi
B.) Rakshaha-tangadi
C.) Pisacha-tangadi
D.) Bhairava-tangadi

Answer: Rakshaha-tangadi

60. The Rajatarangini of Kalhana was composed in ………. century.
A.) The tenth century
B.) The eleventh century
C.) The twelfth century
D.) The thirteenth century

Answer: The twelfth century

Leave a Reply