MEDIEVAL INDIAN HISTORY -61 TO 70 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

61. Which of the following rulers first defeated Mohammad Ghori?
A.) Bhima II
B.) Jayachandra
C.) Prithviraja Chauhan
D.) Vidyadhara Chandella

Answer: Bhima II

62. Why the fourth dynasty of the Delhi Sultanate is called the Sayyid dynasty?
A.) Its founder and his successors adopted the title Sayyid
B.) Its founder and his successors belonged to the Sayyid tribe of eastern Turkistan
C.) Its founder and his successors were descendant of the prophet Muhammad
D.) Its founder was a scholar of Islamic theology

Answer: Its founder and his successors were descendant of the prophet Muhammad

63. ……….., sultan of Delhi, assumed the title Sikandar-i-Sani.
A.) Alauddin Khalji
B.) Balban
C.) Muhammad-bin-Tughlaq
D.) Sikandar Lodi

Answer: Alauddin Khalji

64. Who was the Lodi sultan who Reimposed Jizyah on the Hindus and demolished the temple at Nagarkot?
A.) Bahlul Lodi
B.) Ibrahim Lodi
C.) Sikandar Lodi
D.) Daulat khan Lodi

Answer: Sikandar Lodi

65. To whom did Timur say “I assign to you Delhi and all I have conquered”?
A.) Bahlul Lodi
B.) Ibrahim Lodi
C.) Khizr Khan
D.) Man Singh

Answer: Khizr Khan

66. Who was the first muslim ruler of Kashmir?
A.) Shah Mir
B.) Sikandar shah
C.) Zainul Abedin
D.) Shamsuddin shah

Answer: Shamsuddin shah

67. Who was the commander in chief of the military forces in Delhi Sultanate?
A.)Wazir
B.) The sultan
C.) Amir
D.) Mir Bakshi

Answer: The sultan

68. Which official key figure in administration of Delhi sultanate?
A.) Wazir
B.) The sultan
C.) Amir
D.) Mir Bakshi

Answer: Wazir

69. Who was the contemporary leader of Chengiz Khan?
A.) Genghis Khan
B.) Iitutmish
C.) Jalaluddin Surkh-Posh Bukhari
D.)Mirza Muhammad Haidar Dughlat Beg

Answer: Iitutmish

70. ……….was the real name of Mughal Emperor Shah Alam II.
A.) Ahmed Shah Durrani
B.) Alamgir II
C.) Ali Gauhar
D.) Mirza Najaf Khan

Answer: Ahmed Shah Durrani

Leave a Reply