MEDIEVAL INDIAN HISTORY – 71 TO 80 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

71. In the field of land revenue administration, who is known as a continuing link between Akbar and SherShah?
A.) Khan Alam
B.) Khan Zaman
C.) Sadar-ur-Bakshi
D.) Todar Mal

Answer: Todar Mal

72. Which term was used for the Royal cavalry of the Maratha Army System?
A.) The Bargirs
B.) The Hazari
C.) The Shiledars
D.) The Subedars

Answer: The Bargirs

73. Who had made the largest standing army of all Delhi sultanate?
A.) Balban
B.) Alauddin Khilji
C.) Muhammad Tughlaq
D.) Firuz Tuglaq

Answer: Alauddin Khilji

74. Who was the head of Paragana?
A.) Barid
B.) Mufti
C.) Qazi
D.) Amir

Answer: Amir

75. The Turks added colours to their buildings by using
A.) Indigo
B.) Red marble
C.) Red sandstone
D.) Flowers

Answer: Red sandstone

76. To whom was the Qutub Minar dedicated?
A.) Balban
B.) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
C.) Muhammad Tughlaq
D.) Firuz Tuglaq

Answer: Qutbuddin Bakhtiyar Kaki

77. Which ruler had stamped the figure of Goddess Lakshmi on his coins and had his name inscribed in
Nagari characters?
A.) Muhammad Ghori
B.)Muhammad Bin Tughlaq
C.) Muhammad Ghazni
D.) Iltutmish

Answer: Muhammad Ghori

78. ………. was named as “Zinda Pir” or ” Living Saint” in Mughal India.
A.) Aurangzeb
B.) Akbar
C.) Humayun
D.) Jahangir

Answer: Aurangzeb

79. The entrance door added by Alauddin khilji to the Qutb Minar is the
A.) Alai Darwaza
B.) Buland Darwaza
C.) Ajmeri Gate
D.) Lahori Gate

Answer: Alai Darwaza

80. Who was the teacher of Ravidas, Kabir, Sena and Sadhana?
A.)Ramananda
B.) Ramanuja
C.) Shankaracharya
D.) Vallabhacharya

Answer: Ramananda

Leave a Reply