MEDIEVAL INDIAN HISTORY – 81 TO 90 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

81. Kabir was a …… by profession.
A.) Teacher
B.) Weaver
C.) Painter
D.)Washerman

Answer: Weaver

82. ………. was the last Maratha chief to accept the Subsidiary Alliance of the British.
A.) Bhonsle
B.) Gaikwad
C.) Holkar
D.) Scindia

Answer: Holkar

83. Who of the following Mughal Emperors was also known as Roshan Akhtar?
A.) Ahmed Shah
B.) Jahandar Shah
C.) Muhammad Shah
D.) Shah Alam

Answer: Muhammad Shah

84. Who ruled Warangal at the time of invasion of Alauddin?
A.) Chalukya Dynasty
B.) Chola Dynasty
C.) Kakatiya Dynasty
D.) Yadava Dynasty

Answer: Kakatiya Dynasty

85. What are the four Rajput Clans which emerged from Agni-Kunda(Fire Altar) of Mount Abu, as per the
Prithviraja-Raso?
A.) Pratiharas, Chauhans, Gahadavalas, Kalachuris
B.) Paramaras, Chandelas, Chauhans, Chalukyas
C.) Chauhans, Kalachuris, Chandelas, Pratiharas
D.) Pratiharas, Chauhans, Chalukyas, Parmaras

Answer: Pratiharas, Chauhans, Chalukyas, Parmaras

86. The ‘Zakat’ on grain was abolished by ……., who was Sultan of Delhi.
A.) Alauddin Khilji
B.) Sikandar Lodi
C.) Firoz Shah Tughlaq
D.) Mohammad-bin-Tughlaq

Answer: Sikandar Lodi

87. During his Deccan campaigns, the commander of Alauddin Khilji’s forces was
A.) Ainul Mulk Multani
B.) Malik Kafur
C.) Nusrat Khan
D.) Ulugh Khan

Answer: Malik Kafur

88. What is the oldest form of composition of the Hindustani Vocal Music?
A.) Dhrupad
B.) Ghazal
C.)Khayal
D.) Thumri

Answer: Khayal

89. Which Indian language does not have a Dravidian Origin?
A.) Kannada
B.)Malayalam
C.) Marathi
D.) Telugu

Answer: Marathi

90. ………… is a popular festival of Assam.
A.) Baisakhi
B.) Bihu
C.) Durgapuja
D.) Onam

Answer: Bihu

Leave a Reply