MODERN INDIAN HISTORY- 101 TO 110

101. Who …………….tried to rediscover India’s past.
a) Lord Lytton
b) Max Muller
c) S.N. Banerjee
d) Gokahale

Answer: Max Muller

102. Lytton held an Imperial Durbar at Delhi in 1877 to announce …………..as the Empress of India
at a time when a large part of the country was in the grip of a severe famine.
a) Queen Elizabeth
b) Queen Victoria
c) Queen Anne
d) Queen Marie

Answer: Queen Victoria

103. Who put on the statute book two obnoxious measures the vernacular press Act and the Indian
Arms Act.
a) Lord Ripon
b) Lytton
c) Raja Ram Mohan Roy
d) Queen Victoria

Answer: Lytton

104. The llbert Bill controversy during the period of Lord Ripon exposed the racial bitterness of the
British and united the Indians.
a) Lytton
b) Lord Ripon
c) Queen Elizabeth
d) Queen Anne

Answer: Lord Ripon

105. Raja Ram Mohan Roy was the founder of the………………
a) Brahma Samaj
b) Arya Samaj
c) Ramakrishna Mission
d) Theosophical society

Answer: Brahma Samaj

106. Raja Ram Mohan Roy was given the title ‘Raja’ by the……………
a) Mughals
b) British
c) French
d) Dutch

Answer: Mughals

107. Raja Ram Mohan Roy was born on May 22, 1772 in village Radhanagar in the District of
Hooghly in …………….
a) Bombay
b) Assam
c) Bengal
d) MP

Answer: Bengal

108. In ……………., a man named Raja Ram Mohan Roy founded an organization called ‘Brahma Samaj’.
a) 1628
b) 1728
c) 1828
d) 1928

Answer: 1828

109. Who is regarded as as the ‘father of modern India’.
a) Raja Ram Mohan Roy
b) Swami Dayananda Saraswati
c) Sri Aurobindo
d) Bhagat Singh

Answer: Raja Ram Mohan Roy

110. Who convinced the British in 1829 to outlaw Sati?
a) Raja Ram Mohan Roy
b) Swami Dayananda Saraswati
c) Lokmanya Tilak
d) Bhagat Singh

Answer: Raja Ram Mohan Roy

Leave a Reply