111. Maharishi Dayanand Saraswati was an important Hindu religious scholar, reformer, and
founder of the ……………
a) Arya Samaj
b) Brahma Samaj
c) Ramakrishna Mission
d) Theosophical society

Answer: Arya Samaj

112. Who was the first to give the call for Swarajya– “India for Indians”?
a) Dayanand Saraswati
b) Lokmanya Tilak
c) Sri Aurobindo.
d) Bhagat Singh

Answer: Dayanand Saraswati

113. Who founded India House in London and guided other revolutionaries.
a) Sri Aurobindo
b) Lokmanya Tilak
c) Shyamji Krishna
d) Bhagat Singh

Answer: Shyamji Krishna Varma

114. Satyarth Prakash was written by ………….
a) Lala Lajpat Rai
b) Lala Hardyal
c) Dayanand Saraswati
d) Raja Ram Mohan Roy

Answer: Dayanand Saraswati

115. Dayananda was born on February 12 in 1824, in the town of Tankara, near Morvi (Morbi) in the
Kathiawar region of the princely state of……………
a) Assam
b) Uttar Pradesh
c) Bihar
d) Gujarat

Answer: Gujarat

116. Who He said,”I accept as Dharma whatever is in full conformity with impartial justice,
truthfulness and the like; that which is not opposed to the teachings of God as embodied in the
Vedas. Whatever is not free from partiality and is unjust, partaking of untruth and the like, and
opposed to the teachings of God as embodied in the Vedas—that I hold as adharma”.He also said
“He, who after careful thinking, is ever ready to accept truth and reject falsehood; who counts the
happiness of others as he does that of his own self, him I call just”.
a) Baba Ram Singh
b) Ranjit Singh
c) Lal Singh
d) Dayananda Saraswathi

Answer: Dayananda Saraswathi

117. In 1883 Dayananda was invited by the Maharaja of ………….to stay at his palace.
a) Uttar Pradesh
b) Kashmir
c) Gujarat
d) Jodhpur

Answer: Jodhpur

118. Nirankari movement, which was started by…………
a) Baba Dyal
b) Ranjit Singh
c) Lal Singh
d) Tej Singh

Answer: Baba Dyal

119. The Namdhari, or Kuka, movement had its origin in the ………………..corner of the Sikh
kingdom, away from the places of royal pomp and grandeur.
a) North-west
b) North-south
c) North-east
d) south

Answer: North-west

120. Who were called “Kukas”?
a) Namdhari
b) Nirankari
c) Tilak
d) Sri Aurobindo

Answer: Namdhari

Leave a Reply