MODERN INDIAN HISTORY- 121 TO 130

121. Jyotiba Phule was one of the prominent ………….of the 19th century India.
a) Scientists
b) politicians
c) Economists
d) Social reformers

Answer: Social reformers

122. Jyotirao Phule was born in Satara district of …………….in 1827.
a) Maharastra
b) Madras
c) Gujarat
d) Malabar

Answer: Maharastra

123. Jyotirao’s family belonged to ………….. caste.
a) Mali
b) Thiyya
c) Pulaya
d) Mahar

Answer: Mali

124. In 1848, an incident took place in his life that later sparked off the dalit-revolution in the Indian
society. Jyotirao was invited to attend a wedding of one of his ……………friends.
a) Brahmin
b) Christian
c) pulaya
d) Nayar

Answer: Brahmin

125. After reading Thomas Paine’s famous book …………Jyotirao was greatly influenced by his
ideas.
a) The Rights of Man
b) prince
c) Utopia
d) Advaitha Deepika

Answer: The Rights of Man

126. Viewing the pathetic condition of widows and unfortunate children Jyotirao decided the open
an orphanage called ……………
a) Satya Shodhak Samaj
b) Arya Samaj
c) Brahma Samaj
d) Ramakrishna Mission

Answer: Satya Shodhak Samaj

127. In ………, Jyotiba Phule formed the Satya Shodhak Samaj (Society of Seekers of Truth).
a) 1773
b) 1853
c) 1873
d) 1889

Answer: 1873

128. Jyotiba Phule died On 28 November,……………………..
a) 1850
b) 1859
c) 1870
d) 1890

Answer: 1890

129. Sri Nārāyana GuruThe Guru was born into an ……………. family.
a) Ezhava
b) Nayar
c) Pulaya
d) Vannan

Answer: Ezhava

130. Narayana Guru was born on August 22, 1856, in the village of ………….near
Thiruvananthapuram
a) Chempazhanthi
b) Karunagapally
c) Kayamkulam
d) Kannur

Answer: Chempazhanthi

Leave a Reply