MODERN INDIAN HISTORY- 141 to 150

141. …………….was the Founder Father of Aligarh movement.
a) Sir Syed Ahmed Khan
b) Maqsud Ali
c) Abul kalam Azad
d) Karim Ali

Answer: Sir Syed Ahmed Khan

142. Who instituted Scientific Society in 1863 to create a scientific temperament among the
Muslims and to make the Western knowledge available to Indians in their own language?
a) Mohammad Iqbal
b) Sir Syed Ahmed Khan
c) Karim Ali
d) Inayat Ali

Answer: Sir Syed Ahmed Khan

143. The Aligarh Institute Gazette, an organ of the Scientific Society was started in March ………
and succeeded in transforming the minds in the traditional Muslim Society.
a) 1766
b) 1866
c) 1869
d) 1870

Answer: 1866

144. In 1875, Sir Syed founded the Madarsatul Uloom in …………….
a) Delhi
b) Aligarh
c) Bengal
d) Agra

Answer: Aligarh

145. Who founded as Mohammedan Anglo Oriental College (MAOC) at Aligarh in 1875?
a) Sir Saiyad Ahmed Khan
b) Mirza Mohammad
c) Maulana Qasim Nanotvi
d) Maulana Abdullah Ansari

Answer: Sir Saiyad Ahmed Khan

146. Sir Saiyad breathed his last on Sunday, 27th March……………
a) 1878
b) 1898
c) 1901
d) 1906

Answer: 1898

147. The Wahabi Movement named after its founder Abdul Wahab originated in Arabia in the 18th
century with a view to restoring Islam to its pristine purity and order.
a) Manipal
b) Arabia
c) America
d) Africa

Answer: Arabia

148. In India, the Wahabi movement was started by………………………………
a) Syed Ahmed of Rai Bareilly
b) ViIayet Ali
c) Mohammad Ali
d) Jahan Dad Khan

Answer: Syed Ahmed of Rai Bareilly

149. The battle of Balakot was in ……………………….
a) 1806
b) 1821
c) 1831
d) 1896

Answer: 1831

150. Swami Vivekananda, known in his pre-monastic life as………………….
a) Narendra Nath Datta
b) Vishwanath Datta
c) Upendranath Datta
d) Vasava Datta

Answer: Narendra Nath Datta

Leave a Reply