MODERN INDIAN HISTORY – 161 TO 170

161. 33. Avadh was annexed into the British East India territories on which ground?
[A] Doctrine of Lapse
[B] Alleged misgovernment
[C] Failure to pay subsidy
[D] Maintenance of relations with foreign powers

Answer: Alleged misgovernment

162. Who said that British established a robber state in Bengal between 1765 and 1772 ?
[A] G. W. Forrest
[B] Lord Macaulay
[C] K. M. Panikkar
[D] Nand Lal Chatterji

Answer: K. M. Panikkar

163. The first victim of the British policy of Subsidiary Alliance was___?
(A) Avadh
[B] Mewar
[C] Mysore
[D] Hyderabad

Answer: Hyderabad

164. The Peshwa accepted the Subsidiary Alliance with the British via which among the following treaties?
[A] Treaty of Purandhar
[B] Treaty of Bassein
[C] Treaty of Salbai
[D] Treaty of Surji Arjungaon

Answer: Treaty of Bassein

165. Under which among the following treaties, the British East India Company secured the Diwani right of Bengal, Bihar and Orissa ?
[A] Alinagar
[B] Faizabad
[C] Allahabad
[D] Benaras

Answer: Allahabad

166. “The Meerut outbreak was sudden and short-lived like a summer gale”. This statement with reference to 1857 mutiny was of __?
[A] S. N. Sen
[B] S. B. Chaudhari
[C] V. D. Savarkar
[D] R. C. Majumdar

Answer: S. N. Sen

167. In which among the following years, Bombay transferred to the East India Company by Charles II ?
[A] 1662 A.D.
[B] 1664 A.D.
[C] 1666 A.D.
[D] 1668 A.D.

Answer: 1668 A.D

168. Hind Swaraj, a book by Mahatma Gandhi in 1909 was originally written in __?
[A] Hindi
[B] Urdu
[C] Gujarati
[D] English

Answer: Gujarati

169. Who among the following presided the historic Lahore session of 1929 of Indian National Congress?
[A]Pandit Jawaharlal Nehru
[B]Rajendra Prasad
[C]Lala Lajpat Rai
[D]Pandit Motilal Nehru

Answer: Pandit Jawaharlal Nehru

170. Who among the following leaders joined Gandhiji in the Champaran Satyagraha held on April 10, 1917 ?
[A]Bal Gangadhar Tilak
[B]Subhash Chandra Bose
[C]Rajendra Prasad
[D]None of these

Answer: Rajendra Prasad

Leave a Reply