MODERN INDIAN HISTORY- 191 TO 200

191. Who among the following defended Aurbindo Ghosh in the Alipore conspiracy case?
[A] Tej Bahadur Sapru
[B] Motilal Nehru
[C] Jawahar Lal Nehru
[D] Chitranjan Das

Answer: Chitranjan Das

192. Which city is known for the “Jhanda Satyagraha” and observance of the All India Flag Day on June 18, 1923?
[A] Kanpur
[B] Nagpur
[C] Nainital
[D] Bhopal

Answer: Nagpur

193. Which among the following was the venue of All India Khilafat Conference, 1919?
[A] Lucknow
[B] Delhi
[C] Aligarh
[D] Porbandar

Answer: Delhi

194. Who among the following were the main leaders of Khilafat Movement?
[A] Syed Ahmad Khan and Agha khan
[B] Mohammad Ali and Shaukat Ali
[C] Muhammad Iqbal and Salimullah Khan
[D] Muhammad Ali Jinnah and Sikandar Hayat Khan

Answer: Mohammad Ali and Shaukat Ali

195. Gandhi’s Dandi March is associated with which among the following movements?
[A] Partition of Bengal
[B] Khilafat Movement
[C] Non-cooperation Movement
[D] Civil Disobedience Movement

Answer: Civil Disobedience Movement

196. Which among the following was the first civil disobedience movement of Mahatma Gandhi in India?
[A] Kheda Satyagraha
[B] Champaran Satyagraha
[C] Ahmedabad Mill Strike
[D] None of the above

Answer: Champaran

197. Which among the following marks Mahatma Gandhi’s first fast unto death?
[A] Kheda Satyagraha
[B] Champaran Satyagraha
[C] Ahmedabad Mill Strike
[D] Jallianwala Bagh tragedy

Answer: At the time of Jallianwala Bagh tragedy

198. Who among the following is said to have hatched the Delhi Conspiracy 1912?
[A] Rasbehari Bose
[B] Bhai Paramanand
[C] Sachindranath Sanyal
[D] Sohan Lal Pathak

Answer: Rasbehari Bose

199. Who among the following established the Bhil Seva Mandal in 1922?
[A] Narain Malhar Joshi
[B] Amritlal Vitthaldas Thakkar
[C] Jyotiba Phule
[D] Baba Amte

Answer: Amritlal Vitthaldas Thakkar

200. Who among the following established the Ved Samaj in Madras in 1864?
[A] Keshabchandra Sen
[B] Lokhitwadi
[C] Shibnath Shastri
[D] Debendranath Tagore

Answer: Keshub Chander Sen

Leave a Reply